
La UE es limita a reconèixer Guaidó com a president de l'Assemblea de Veneçuela
Sánchez parla amb Guaidó i defensa unes eleccions lliures com a solució
La Unió Europea defensa que el conflicte de Veneçuela s'ha de resoldre per una via democràtica, a través d'unes eleccions lliures, i dona suport a l'Assemblea Nacional com a òrgan escollit democràticament. Es resisteix, però, a reconèixer explícitament el líder del Parlament veneçolà, Juan Guaidó, com a president.
Aquest dimecres, després que Guaidó s'autoproclamés president, els 28 van pactar un comunicat que marca la postura oficial de la Unió Europea, firmat per l'alta representant, Federica Mogherini, on defensa una solució democràtica i adverteix a Maduro que no utilitzi la violència contra l'oposició:
"Fem una crida ferma perquè comenci immediatament un procés polític que condueixi a unes eleccions lliures i creïbles conformes a l'ordre constitucional. Aquest és un element, i l'altre ja l'he dit diverses vegades abans: el nostre total suport a l'Assemblea Nacional com a institució democràticament elegida."
Sánchez parla amb Guaidó i aposta per la convocatòria d'eleccions

Pel que fa al president espanyol, Pedro Sánchez, ha parlat amb Guaidó i li ha transmès que unes eleccions lliures són la solució idònia per a Veneçuela. Sánchez, que és al Fòrum Econòmic de Davos, ha parlat per via telefònica amb l'autoproclamat president després de reunir-se amb diferents líders llatinoamericans que sí que han reconegut Guaidó com a president legítim.
El president espanyol li ha comunicat la posició de la UE de reconèixer la legitimitat "indiscutible" de l'Assemblea Nacional però no ha expressat un suport explícit a Guaidó. Sánchez vol mantenir la unitat europea i que la posició es defineixi en un Consell d'Assumptes Exteriors que s'hauria de celebrar com més aviat millor.
També en aquesta línia, s'ha expressat el ministre d'Exteriors, Josep Borrell, que ha evitat reconèixer l'autoproclamat president de Veneçuela Juan Guaidó i aposta per aquesta posició comuna de la Unió Europea:
"Plantegem com a solució a la greu crisi política i humanitària la convocatòria d'eleccions lliures i democràtiques garantides."
Borrell defensa la unitat d'acció de la UE

Per Borrell, les declaracions del president del Consell Europeu, Donald Tusk, i del president francès, Emmanuel Macron, apostant per la democràcia a Veneçuela no difereixen de la declaració pactada per la UE en què queda clar que els europeus reconeixen la legitimitat de l'Assemblea Nacional. Macron és l'únic que una vegada més ha volgut tenir veu pròpia i ha fet un tuit que va en la línia de la postura comuna no reconeixent Maduro com a president però tampoc a Guaidó.
Después de la elección ilegítima de Nicolás Maduro en mayo de 2018, Europa apoya la restauración de la democracia. Aclamo la valentía de centenas de miles de Venezolanos que caminan por su libertad. https://t.co/beTSGVuAyd
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) 24 de enero de 2019
I hope that all of Europe will unite in support of democratic forces in #Venezuela. Unlike Maduro, the parliamentary assembly, including Juan Guaido have a democratic mandate from Venezuelan citizens.
— Donald Tusk (@eucopresident) 23 de enero de 2019
Casado i Rivera insten Sánchez a reconèixer Guaidó com a president legítim
El líder dels populars, Pablo Casado, i el líder de Ciutadans, Albert Rivera, demanen a Pedro Sánchez que reconegui Guaidó com a president en substitució de Nicolás Maduro per obrir una "transició democràtica" al país:
El @GPPopular en el Congreso acaba de presentar la Proposición no de Ley que comparto con vosotros, mediante la que instamos al Gobierno a que España reconozca al Presidente legítimo de Venezuela, @jguaido, para su debate en el Pleno. pic.twitter.com/Qh3XA3ZDmE
— Pablo Casado Blanco (@pablocasado_) 24 de enero de 2019
Pido al Gobierno de España que reconozca a @jguaido como presidente de Venezuela, como han hecho EEUU o Canadá, para que se abra paso una transición demócratica que devuelva la libertad y la voz a los venezolanos. Tenéis todo mi apoyo 💪🏼🇻🇪🇪🇸
— Albert Rivera (@Albert_Rivera) 23 de enero de 2019
Pablo Iglesias, líder de Podem, assegura que Espanya i Europa "han de defensar la legalitat internacional" a Veneçuela i no un "cop d'estat":
A Trump y a sus aliados no les interesa la democracia y los derechos humanos en Venezuela, les interesa su petróleo. España y Europa deben defender la legalidad internacional, el diálogo y la mediación pacífica, no un golpe de Estado
— Pablo Iglesias (@Pablo_Iglesias_) 23 de enero de 2019
Els expresidents espanyols José María Aznar i Felipe González també han demanat a Pedro Sánchez que, juntament amb els seus socis europeus, reconeguin el president opositor de l'Assemblea Nacional com a president interí veneçolà.
A Barcelona i a Madrid, milers de ciutadans van donar suport aquest dimecres a Guaidó.
- ARXIVAT A:
- VeneçuelaNicolás Maduro Juan Guaidó