Foto de família de la cimera europea a Versalles, amb Macron d'amfitrió

La Unió Europea dobla el suport militar a Ucraïna i acorda noves sancions a Rússia

La Comissió Europea també vol prendre mesures per desvincular els preus del gas i l'electricitat per controlar la pujada de la llum

RedaccióActualitzat

La Unió Europea fa equilibris. No hi ha adhesió exprés per a Ucraïna però sí més suport a un país que consideren membre de la família europea, diu la declaració final de la cimera dels 27, que s'ha fet durant dos dies a Versalles, a França, amb Emmanuel Macron com a amfitrió.

També hi ha hagut consens: la UE i l'OTAN insisteixen que no intervindran a Ucraïna, a menys que s'ataqui un país membre, en la línia que més tard s'ha expressat també el president nord-americà, Joe Biden.

La cimera dels 27 ha culminat amb dos anuncis importants. En primer lloc, es doblen fins a 1.000 milions d'euros els fons que els 27 destinen a la compra d'armament per a Ucraïna. 500 milions més, per tant, que tornaran a sortir del Fons Europeu per la Pau, utilitzat per primer cop per a aquest conflicte.

I aquest dissabate s'aprovarà un nou paquet de sancions, el quart, coordinat amb el G7. Busca aïllar encara una mica més econòmicament Rússia prohibint la compra del ferro i l'acer d'aquest país. Segons la Comissió Europea és un sector vital de l'economia russa.

Ha estat una cimera consagrada a Ucraïna. Però és també la que estableix les bases per potenciar la sobirania europea en matèria econòmica, energètica i de defensa.

Macron acompanya Charles Michel i Ursula von der Leyen i les parelles, a París (Reuters)

Més despesa militar

La defensa, fins ara pràcticament externalitzada als Estats Units, és una debilitat de la UE, i els socis europeus s'han compromès a destinar mig punt més del PIB nacional a despesa militar.

Emmanuel Macron, president de França: "Volem poder definir les inversions que ens calen entre nosaltres. Alguns ja invertim en defensa el 2% del PIB, altres hauran de fer esforços, però volem fer-ho de manera coordinada."

 

No dependre del gas rus

D'altra banda, la dependència del gas rus i l'impacte econòmic en el preu de l'energia a Europa ha fet que la Comissió Europea es posi les piles per augmentar la fortalesa energètica, amb un pla embastat amb objectius i terminis.

Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea: "Repower EU és un pla per diversificar les fonts de subministrament i canviar a les renovables. A mitjans de maig presentarem una proposta per abandonar la nostra dependència del gas, el petroli i el carbó rus el 2027."


En aquest sentit, Von der Leyen ha assegurat aquest divendres que l'executiu comunitari proposarà mesures per desvincular els preus del gas i l'electricitat aquest mes. Ha dit que posaran sobre la taula "opcions per limitar l'efecte contagi" del preu del gas en el de l'electricitat, en la línia del que apuntava la comunicació presentada per Brussel·les aquesta setmana, per evitar l'escalada de preus de la llum.

L'alemanya ha defensat les propostes de l'executiu comunitari per regular els preus en "circumstàncies excepcionals com les actuals".

 

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaUcraïnaUrsula von der Leyen
Anar al contingut