Multitudinària manifestació als voltants del ministeri de Defensa israelià, aquest diumenge, a Tel Aviv (REUTERS/Florion Goga)

La troballa de sis ostatges morts a Gaza inflama Israel, a les portes d'una vaga general

La Federació de Sindicats d'Israel ha convocat una vaga general i ha anunciat el tancament de l'aeroport Ben Gurion aquest dilluns

Clara Barbal MortésActualitzat

L'exèrcit israelià ha trobat els cadàvers de sis ostatges civils capturats per Hamas el 7 d'octubre passat. Ha estat en un túnel a Rafah, al sud de la Franja de Gaza, i Tel-Aviv assegura que van ser executats per la milícia islamista.  

Cinc dels morts van ser raptats al festival de música electrònica Nova: es tracta d'Eden Yerushalmi, de 24 anys; Alexander Lobanov, de 32; Almog Sarusi, de 27; Ori Danino, de 25, i Hersh Goldberg-Polin, de 23 anys i nacionalitat americana.

La notícia de la mort del darrer és la que més ha impactat en l'opinió pública internacional. Golberg-Polin havia aparegut en els vídeos propagandístics de Hamas: primer, com a trofeu en la seva captura, i mesos més tard, com a prova de vida dels ostatges.

Els pares de Goldberg-Polin es van bolcar en la causa del seu retorn, i fa poc, van participar en la convenció del Partit Demòcrata a Chicago. El president dels Estats Units, Joe Biden, ha dit que se sent "devastat i escandalitzat" per la mort del jove, mentre Kamala Harris ha condemnat la "brutalitat continuada" de Hamas.

Les forces de defensa d'Israel també han recuperat el cadàver de Carmel Gat, de 40 anys, una treballadora social que va ser segrestada al kibbutz de Beeri mentre visitava els seus pares.

Ori Danino, Carmel Gat, Hersh Goldberg-Polin, Eden Yerushalmi, Alexander Lobanov, i Almog Sarusi, els sis ostatges morts localitzats aquest dissabte (REUTERS)

La primera informació de les autòpsies, filtrades a la premsa israeliana, suggereixen que els civils van rebre un tret al cap. Els cossos no presentarien signes de tortura, inanició o ferides que es poguessin atribuir als bombardejos israelians. Hamas, però, culpa a l'exèrcit jueu de la mort dels ostatges.

"Qui mata el nostre poble diàriament és l'ocupació, amb armes estatunidenques. El descobriment dels cossos de presoners a la Franja demostra que van ser assassinats únicament pels bombardejos sionistes", ha dit el buró polític de la milícia palestina.


Les famílies culpen Netanyahu de la mort dels ostatges

Aquesta troballa ha aprofundit el malestar dins i fora del govern de Benjamin Netanyahu per l'incompliment d'un dels grans objectius de l'ofensiva militar a la Franja de Gaza: el retorn del prop de 200 ostatges capturats el 7 d'octubre del 2023. A hores d'ara, encara queden 97 israelians sense localitzar, i es creu que un terç haurien mort en els bombardejos.

Els familiars dels morts han expressat la seva indignació contra l'executiu de Netanyahu per no haver fet res per tornar-los vius a Israel i l'acusen de sabotejar les negociacions per l'alto el foc, --en punt mort des de fa dies per l'intercanvi d'exigències entre les parts--.

El Fòrum de Famílies dels Ostatges també ha retret al govern israelià que només vuit captius hagin estat rescatats amb vida en operacions militars, en comparació amb el centenar d'ostatges que van ser intercanviats per presoners palestins en la treva del novembre.    

"Biden, ajuda'ns. Benjamin Netanyahu (BB) els assassina", diu la pancarta d'una manifestant a Jerusalem, aquest diumenge (REUTERS/Florion Goga)

"No esperem que el terrorista Yahya Sinwar vulgui tornar els ostatges. Esperem que el primer ministre d'Israel ho faci tot, tot, per tornar-los a casa. Hamas no és l'únic responsable de sabotejar l'acord", ha clamat el Fòrum en un comunicat.

Lluny de disculpar-se públicament, el primer ministre Netanyahu ha replicat a les famílies que només la milícia islamista és responsable de la mort dels seus éssers estimats: "Els qui assassinen els nostres segrestats no volen cap acord".

Hores després, per contenir la indignació creixent, Netanyahu ha trucat les famílies, si bé algunes han declinat parlar amb el primer ministre. 

Qui sí que ha demanat perdó als conjunt de familiars és el president israelià, Isaac Herzog: "En nom de l'Estat d'Israel, abraço les famílies amb tot el meu cor i em disculpo per no poder tornar-los sans i estalvis", ha expressat en un comunicat.
 

Vaga general a Israel

Amb sis caixes embolicades en banderes israelianes, simbolitzant taüts, els familiars han encapçalat una multitudinària marxa a Tel Aviv per reclamar l'alto el foc i el retorn dels ostatges. "Sis dels nostres germans han tornat en bosses per a cadàvers. Prou d'abandonament, aconseguiu un acord ara!", han clamat els manifestants, secundats pels principals líders de l'oposició.

Les protestes s'han contagiat a Jerusalem, davant la Knesset, i a una dotzena de punts del país, per exigir també la dimissió de Netanyahu.

Mentrestant, la federació de sindicats d'Israel, Histadrut, ha anunciat la convocatòria d'una vaga general i el tancament de l'aeroport Ben Gurion a partir de les vuit del matí d'aquest dilluns.

El portaveu sindical, Arnon Bar-David, ha explicat que l'objectiu de la vaga és pressionar l'executiu a favor de l'alto el foc. "Estem rebent bosses de cadàvers en lloc d'un acord. L'acord és més important que cap altra cosa, i el govern no ho està fent per consideracions polítiques", ha denunciat.

El cap de l'oposició, Yair Lapid, ha donat suport a la convocatòria i ha fet una crida a paralitzar l'economia israeliana.

Sis taüts per cada ostatge mort en la manifestació d'aquest diumenge a Tel-Aviv (REUTERS/Florion Goga)
La notícia dels sis ostatges morts ha aprofundit encara més el malestar de la societat israeliana amb el govern de Netanyahu (REUTERS/Florion Goga)


Amenaça la cohesió del govern de Netanyahu

La indignació per la mort dels ostatges també amenaça d'esquerdar la cohesió del govern de Netanyahu. Després d'onze mesos de guerra a Gaza, i en un gest inaudit, el ministre de Defensa, Yoav Gallant, ha demanat revocar el manteniment de les tropes israelianes al corredor de Filadèlfia -- la frontera de la Franja amb Egipte --.

Fins ara, aquest ha estat el gran obstacle en les negociacions per assolir una treva a Gaza. "És massa tard per als ostatges assassinats a sang freda. Però hem de recuperar els que encara estan retinguts per Hamas", ha exigit Gallant.

Mentrestant, l'ala més extremista del govern, encapçalada pel ministre de Seguretat Nacional, Itamar Ben Gvir, i el ministre de Finances, Bezalel Smotrich, no volen transigir, i exigeixen una resposta encara més violenta i contundent a la Franja.

"Qui exigeix l'alliberament de milers de terroristes i atorgar a Hamas el control del corredor Philadelphi estan abandonant intencionalment la seguretat dels ciutadans israelians", ha publicat a X el polític d'extrema dreta i supremacista Ben Gvir.  

Una dona camina davant d'un mural pel retorn dels ostatges a Tel-Aviv (REUTERS/Florion Goga)


Mentrestant, a la Franja de Gaza ha començat oficialment la campanya de vacunació contra la poliomielitis en infants menors de 10 anys. Els bombardejos, però, no han cessat i en les últimes hores onze palestins han mort en un atac a l'escola Safad, a la ciutat de Gaza.

Des de l'inici de l'ofensiva israeliana, el 7 d'octubre passat, 40.738 palestins han mort a conseqüència dels bombardejos i els combats.

ARXIVAT A:
IsraelGuerra a GazaHamas
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut