La tomba de Tutankamon recupera l'esplendor després d'una dècada de restauració
La tomba de Tutankamon recupera l'esplendor després d'una dècada de restauració
El Caire

La tomba de Tutankamon recupera l'esplendor després d'una dècada de restauració

El recinte, de 3.300 anys, està ara en millors condicions que quan la va descobrir l'arqueòleg Howard Carter, el 1922

RedaccióActualitzat

La tomba de Tutankamon, el faraó més conegut d'Egipte, ha tornat a recuperar els seus frescos de colors vius gràcies als treballs de restauració que s'hi han fet, que han durat una dècada.

El públic pot tornar a entrar a la petita tomba del faraó nen, que va morir als 19 anys, una de les més importants de la Vall dels Reis.

El recinte, de 3.300 anys, està ara en millors condicions que quan la va descobrir l'arqueòleg Howard Carter el 1922, segons els arqueòlegs egipcis i l'equip responsable del projecte.

 

 

Humitat i fongs

En els treballs, hi ha participat el Getty Conservation Institute dels Estats Units. El principal objectiu és millorar les condicions ambientals de la tomba per mirar de protegir-la de l'erosió que causen les visites. Els frescos van quedar danyats principalment per fongs que hi van sortir a causa de la humitat, del vapor d'aigua produït per la respiració dels visitants.

 

 

Per impedir que això torni a passar, ara s'ha optat per la instal·lació d'un sistema de ventilació i filtració d'aire per minimitzar la humitat. Tot l'aire de la tomba es canvia en 30 minuts.

A més, hi ha un nou sistema d'il·luminació LED. També s'han fet treballs de millores en la protecció i presentació del lloc. Noves tarimes de fusta elevades permeten una millor observació de tota la tomba i impedir que s'hi tornin a fer grafitis i ratllades com les que han hagut de fer desaparèixer els restauradors.

Limitar les visites

També està previst que es limitin les visites dels turistes a un màxim de 25 persones al mateix temps. Però limitar el flux de turistes dependrà, finalment, del Ministeri d'Antiguitats.

L'Institut de conservació Getty ha explicat que la part més dificultosa dels treballs de restauració ha estat moure la carcassa de 250 quilos que guarda la mòmia de Tutankamon fora de la tomba per renovar el paviment i les rampes.

 

 

A causa de la inestabilitat política a Egipte el 2011, el projecte es va ajornar. Després s'ha continuat de forma esporàdica fins que finalment s'ha pogut fer efectiva la inauguració.

Durant la visita de reobertura de la tomba, aquest dijous, a més dels arqueòlegs i periodistes també hi havia mig centenar de turistes davant del monument. Tots volien veure la mòmia i un dels sarcòfags de Tutankamon, que va regnar a Egipte entre 1332 i 1323 a.C.

Segons els arqueòlegs i conservadors seria necessari un efectiu model de gestió de la Vall dels Reis perquè sinó aquesta zona de Luxor, de gran interés arqueològic, acabarà desapareixent.

 

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut