La Tarragona bruta i massificada de turistes: el retrat crític de la fotògrafa Elena Gavaldà

La fotògrafa tarragonina retrata la deixadesa de la seva ciutat amb instantànies plenes d'ironia que mostren suposats turistes envoltats de porqueria

RedaccióActualitzat

"Visiti Tarragona: on la història té una cita amb la brossa." Així s'anomena el projecte de la comunicadora i fotògrafa tarragonina Elena Gavaldà, que retrata la deixadesa de la seva ciutat amb una sèrie de fotografies que conviden a reflexionar sobre la brutícia i la massificació turística.

Com si es tractés d'una campanya publicitària que no veuria mai la llum, Gavaldà situa figurants a tall de turistes en set ubicacions de la ciutat: el centre, els barris i els polígons de Tarragona.

Una família al carrer Armanyà, al centre de Tarragona (Elena Gavaldà)
Una dona retratada a la plaça dels Àngels, a la part alta de Tarragona (Elena Gavaldà)

La decadència i la brutícia són el denominador comú d'unes instantànies que mostren les dues cares d'una ciutat i que provoquen la reflexió i demanen acció.

"És una crítica, però també una declaració d'amor, perquè m'estimo molt Tarragona i em fa molta llàstima veure-la així. La voluntat també és que la cosa canviï."

El projecte mostra dues joves de ressaca esperant el bus com si fossin a la platja; tres jubilades en un solar ple de runa, brossa i excrements, o una dona prenent el sol en un espai ple de cagades de colom.

Un turista a la carretera vella de València, als barris de Ponent de Tarragona (Elena Gavaldà)
Una parella de turistes al carrer Francolí del barri de Torreforta (Elena Gavaldà)

Gavaldà també mostra una parella de turistes vora uns contenidors plens, posant com ho farien si fossin al davant d'un gran monument, o un altre turista amb camisa hawaiana i pal selfie fent-se un retrat envoltat d'una pila de brossa.

El projecte s'ha publicat al digital Porta Enrere i s'ha fet viral en xarxes com Instagram, potser perquè aquest no és el tipus de contingut que hi predomina. I és que, com assenyala Gavaldà, quan viatgem "tots ocultem el que no ens agrada perquè la foto d'Instagram ens quedi bonica".

Tres jubilades al carrer Smith, a la part baixa de Tarragona (Elena Gavaldà)
Un turista al carrer Santa Joaquima de Vedruna, a l'Eixample tarragoní (Elena Gavaldà)
ARXIVAT A:
TurismeFotografia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut