La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica del govern espanyol, Teresa Ribera

La socialista Teresa Ribera, peça clau d'una Comissió Europea més escorada a la dreta

Ursula von der Leyen anuncia els noms que proposa per al seu nou govern, on la ministra espanyola serà la vicepresidenta de Competència i Transició Verda
Redacció Actualitzat
TEMA:
Comissió Europea

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha presentat aquest dimarts la seva proposta pel que fa a noms i càrrecs en el nou executiu comunitari.

En una comissió més escorada a la dreta --en consonància amb el resultat de les últimes eleccions europees-- Von der Leyen hi ha inclòs la socialista espanyola Teresa Ribera, actual ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic del govern espanyol. 

Ribera assumirà una de les carteres de més pes, la de Competència, a més de la vicepresidència executiva per una Transició Neta, Justa i Competitiva.

En una roda de premsa des d'Estrasburg, Von der Leyen ha afegit que la responsabilitat de Ribera serà "guiar la feina per assegurar que Europa està en el camí correcte" per complir amb les seves fites climàtiques i "descarbonitzar i industrialitzar" l'economia europea.

La presidenta Ursula von der Leyen a Estrasburg, anunciant la nova estructura de la Comissió Europea (Reuters/Johanna Geron)

Ribera ja ha respost amb satisfacció a la proposta de Von der Leyen, afirmant que la seva cartera pot "contribuir de manera molt important a millorar la competitivitat europea pensant en les persones i en els límits ambientals".

"És un honor que assumeixo de manera humil i compromesa."

Ribera ha afegit que la proposta de Von der Leyen "reflecteix bé els grans desafiaments que tenim al davant".


Les altres vicepresidències

Ribera formarà part d'un col·legi de comissaris que vol posar l'accent en la innovació com a eix central per millorar la competitivitat de la Unió, però que passa també per reforçar la indústria.

Els altres vicepresidents executius seran l'actual ministre francès d'Exteriors, Stéphane Séjourné, com a vicepresident executiu de Prosperitat i Estratègia Industrial, i l'actual ministre d'Afers Europeus, l'italià Rafaele Fitto, com a vicepresident executiu de Cohesió i Reformes. Fitto, que forma part del partit de Meloni, serà el primer vicepresident d'extrema dreta que té la comissió.

Les altres vicepresidències recauran en la finlandesa Henna Virkunnen (Sobirania Tecnològica, Seguretat i Democràcia), la romanesa Roxana Minzatu (Persones, Habilitats i Preparació) i l'alta representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, Kaja Kallas.


Von der Leyen ha dit que la clau és "treballar junts", sense importar d'on es vingui ni el càrrec que es tingui:

"Tindrem debats oberts, serem independents en el nostre pensament i acció, el nostre únic punt de partida serà l'interès europeu i ens farem responsables de tot el que decidim".

Ara, un cop presentada la proposta de candidats, el Parlament Europeu analitzarà durant les pròximes setmanes si hi ha conflictes d'interessos, currículums, prioritats polítiques i mèrits de cadascun dels nominats, amb l'opció de vetar-los si no els convenç el perfil.

De la fluïdesa d'aquest procés parlamentari en dependrà la data en què la Comissió Europea començarà a exercir les seves funcions, que oficialment és l'1 de novembre.

 

ARXIVAT A:
Unió Europea Ursula von der Leyen Comissió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut