La situació judicial de Puigdemont: de perdre la immunitat a viatjar a la Catalunya Nord

Després de gairebé sis anys a l'exili, la seva situació judicial s'ha complicat l'últim mes, amb la pèrdua de la immunitat en una sentència europea que recorrerà

Aquest dilluns, el president de la Generalitat ha participat en l'homenatge a Pau Casals celebrat a Prada, a la comarca del Conflent, en el primer acte a què assisteix fora de Bèlgica des que, a principis de juliol, el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) li va retirar la immunitat.

Des de les eleccions del 23 de juliol, Puigdemont s'ha convertit en un actor clau perquè Pedro Sánchez pugui aconseguir la investidura com a president espanyol. 

Fins al mes passat, l'expresident estava protegit davant de qualsevol acció del Suprem espanyol per la immunitat com a eurodiputat. Però just després de la sentència del Tribunal General de la Unió Europea el passat 5 de juliol va perdre la immunitat, la protecció que tenien davant de possibles accions de la justícia espanyola, com noves euroordres.

"Ens ha tocat, una altra vegada, remuntar una situació adversa", advertia Puigdemont poc després de conèixer la decisió judicial.

El TGUE va desestimar tots els motius que van plantejar Puigdemont, Comín i Ponsatí, sostenint que no es podia al·legar que la retirada de la immunitat es decidís amb la intenció de danyar l'activitat dels eurodiputats.

Respecte a l'argument de falta d'imparcialitat, el va tombar amb la justificació que els diputats, per definició, no són políticament neutres. I que el ponent que es va encarregar de redactar la sentència es va designar per rotació i en igualtat de condicions entre els diferents grups.

Carles Puigdemont, clau perquè Sánchez pugui aconseguir la investidura
Puigdemont ha participat en el primer acte fora de Bèlgica des que va perdre la immunitat (ACN/Gemma Tubert)

Puigdemont recorrerà la sentència

La sentència no és definitiva i el president Puigdemont la recorrerà. Gonzalo Boye, el seu advocat, presentarà recurs al tribunal de rang superior, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

També demanarà mesures cautelars perquè recuperi la immunitat fins que no es dicti la sentència definitiva. El mateix Puigdemont va confirmar en una piulada que continuarien la pugna al TJUE.

Fins que tot això no es resolgui, el jutge Llarena no mourà fitxa, encara que els fiscals del judici del Procés ja han demanat al magistrat del Suprem que emeti una nova euroordre contra Puigdemont.
 

Hi poden haver noves euroordres?

Amb la pèrdua de la protecció de la immunitat, Puigdemont podria exposar-se a noves euroordres. El Suprem les podria tornar a emetre --serien les quartes--, però per un delicte principal que ja no seria la sedició, desapareguda amb el nou Codi Penal. Ara, haurien de ser per malversació.

Per a Boye, el canvi de delicte faria inviables aquestes noves euroordres, en cas que el Suprem les dictés. L'advocat insisteix que en el suplicatori, el Parlament Europeu va aprovar aixecar la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí amb una finalitat molt concreta: que el jutge del Suprem Pablo Llarena els pogués extradir i jutjar a Espanya per un delicte principal de sedició.

Sense aquest delicte, Boye sosté que s'hauria de tornar a la casella de sortida i demanar un altre suplicatori al Parlament Europeu, ara per malversació.

Llarena vol extradir i jutjar Puigdemont 

El 22 de desembre del 2022 el Senat va aprovar la reforma del Codi Penal pactada entre el PSOE i ERC, entre altres. Amb aquesta aprovació va caure el delicte principal que afectava els líders del Procés, la sedició, i es rebaixaven les penes per malversació si no hi havia ànim de lucre.

Un cop aprovada la llei és el torn dels jutges. Ells han d'interpretar-la i aplicar-la, i en el cas del president Carles Puigdemont, segueix enfrontant-se amb penes de molts anys de presó.

El magistrat del Suprem Pablo Llarena, el jutge que instrueix la seva causa, manté que hi va haver ànim de lucre l'1 d'octubre i vol extradir i jutjar Puigdemont a Espanya per malversació agreujada, amb penes de 12 anys de presó com a màxim.

ARXIVAT A:
Procés catalàCarles PuigdemontTJUE
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut