La situació de la covid, estable a les portes de treure la mascareta en interiors

La foto dels contagis és imprecisa, però després de setmanes a la baixa, ara s'hauria estancat

Mònica Bertran i BrancósActualitzat

El moment de retirar l'obligació generalitzada de les mascaretes a l'interior, aquest proper dimecres, agafa molta gent amb ganes de treure-se-la, però també molta d'altra amb un temor legítim al que pot passar.

La realitat és que la situació epidemiològica ara és força estable i, per a molts experts, permet fer aquest pas. De fet, Espanya és dels pocs països europeus que encara manté aquesta mesura.

La foto dels contagis, ara mateix, és imprecisa, perquè estem en un moment de transició entre una manera de comptar -cas per cas- cap a una altra -fent extrapolacions- que encara no està enllestida del tot. Però es pot dir que, després de moltes setmanes baixant, ara s'haurien estancat. La velocitat de contagi està una mica per sobre d'1, concretament 1,18, per tant, amb tendència a una lleugera pujada.

La resta de dades ja són més fiables. Ara hi ha 871 persones ingressades per covid als hospitals catalans, també amb lleu tendència a l'alça.

En canvi, la situació a les UCI és la millor de tota la pandèmia. Hi ha 40 pacients per covid. Hem de retrocedir fins al 7 de juliol del 2020, just quan sortíem del llarg i estricte confinament domiciliari, per trobar una dada igual. Recordem que el pic, en plena primera onada, van ser 1.528. A més, molts dels pacients que hi ha ingressats no són d'ara, sinó que venen de setmanes i mesos enrere.

Pel que fa a la mortalitat, fa setmanes que es manté estable a nivells baixos. Tot i així, l'última setmana comptabilitzada, del 5 a l'11 d'abril, van morir 37 persones de covid.

 

A poc a poc, han anat caient totes les mesures. Que augmentin els contagis, per tant, entra dins del que és previsible.

Ho analitza Clara Prats, investigadora BIOCOMSC-UPC:

"De moment, a dia d'avui, no sembla que això sigui l'inici d'una onada explosiva. En algun moment pot venir un creixement més gran, però en cada cas caldrà veure que implica a nivell de casos greus o a nivell de mortalitat, això en les últimes onades cada cop ha estat diferent."

Robert Güerri, coordinador Unitat Hospitalització Covid de l'Hospital del Mar, explica com ha evolucionat la pandèmia:

"El perfil del SARS-CoV2 ha canviat radicalment respecte del que vèiem fa mig any. És una infecció més benigna pel que fa a la simptomatologia i al pronòstic."

 

Immunitat i vacunació

I és que ara, aquí, tenim molta immunitat poblacional gràcies a la gran quantitat de contagis que hi ha hagut i a una taxa altíssima de vacunació, que encara protegeix clarament de les formes greus de covid. 

Güerri diu que qui realment preocupa són les persones no vacunades i les persones que tenen algun tipus d'immunosupressió: "La resta, la població general, realment hi ha molt pocs casos greus en persones que no tinguin aquestes situacions", assegura.

I, per això, ara es passa d'una mesura de salut pública obligatòria per a tothom, sempre i en qualsevol situació, a una altra en què ha de primar el criteri personal, precisament, per protegir els col·lectius més vulnerables, que, aquests sí, encara tenen risc.

"Pel SARS-CoV2, per la grip o per qualsevol adenovirus que passi, qualsevol mesura de protecció en aquestes persones en concret pot ajudar-les. Per tant, sí, mascareta fora sí, però hi ha persones que potser es poden beneficiar de continuar-la portant", insisteix Robert Güerri

La resta de població es recomana que se la posi en determinades situacions i, segur, cada cop que es tinguin símptomes per no escampar virus, sigui quin sigui. El doctor Güerri assegura que les últimes setmanes s'han ingressat moltes més persones amb grips greus que no pas amb covids greus.

 

L'experiència europea i el contrast amb la Xina

L'experiència del que ha passat en altres països europeus també dona certa tranquil·litat, com explica Clara Prats: "Es fa molt difícil treure una conclusió generalitzada, però jo crec que no hi ha cap entorn en què realment treure les mascaretes hagi activat una onada."

Altra cosa, que pot crear inquietud, és el que passa a Xangai. Però la situació allà, diuen, no es pot comparar amb l'actual d'aquí. 

Robert Güerri: "És una població mal vacunada i que gairebé no ha estat exposada a òmicron i, per tant, el que estan tenint és una propagació explosiva d'òmicron com vam tenir nosaltres."

Clara Prats: "El que s'està veient allà és que l'estratègia covid zero, amb una variant tan transmissible com és l'òmicron i les seves subvariants, és una qüestió bastant complicada, per no dir impossible."

En tot cas, aquí s'ha decidit conviure amb el virus i només el temps dirà si aquesta certa tranquil·litat que hi ha ara es manté o no.

"En molts moments de la pandèmia s'han fet passos endavant i passos enrere, ara la situació permet fer passos endavant, sí. Seran definitius? Ja ho veurem", conclou Prats.

 

ARXIVAT A:
SalutCoronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut