Custodiats i controlats: així recolliran l'acta parlamentària 5 presos del procés

Els últims testimonis del judici del procés, abans d'arribar a la fase pericial

Són càrrecs de la Generalitat dels departaments d'Empresa, Economia, Justícia i Governació dels exconsellers Santi Vila, Oriol Junqueras, Carles Mundó i Meritxell Borràs

RedaccióActualitzat

Tornen els testimonis al judici del procés després d'un nou episodi excepcional: la suspensió del judici perquè cinc dels acusats exercissin els seus drets polítics. Aquest dimarts, el protagonisme se l'han endut les Corts espanyoles, en què Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull, Jordi Sànchez i Raül Romeva han assistit a les sessions constitutives del Congrés i el Senat que marquen l'inici de la legislatura.

Aquest dimecres, doncs, tornen els testimonis, però seran breus i donaran pas a una nova fase del judici: la pericial.

Situa't: les fases del judici del procés

La intenció del Tribunal és fer encabir el que havia de passar en quatre dies en només dos. Aquest dimecres està previst que declarin els últims testimonis dels 416 que han passat pel Tribunal Suprem. Aquesta xifra queda per sota dels més de 500 que es van donar inicialment, per tots aquells que no han declarat perquè estan en altres processos judicials, com el de l'Audiència Nacional, el del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya o al jutjat 13 de Barcelona. A més, les defenses han renunciat a un centenar de testimonis.

Són 13 testimonis: càrrecs de la Generalitat dels departaments d'Empresa, Economia, Justícia i Governació dels exconsellers Santi Vila, Oriol Junqueras, Carles Mundó i Meritxell Borràs.

També està citat Ricard Gené, exmembre del Secretariat Nacional de l'ANC.


La fase pericial

Després d'aquests dos mesos de testificals arribarà la fase pericial, en què declaren els autors d'informes tècnics encarregats per les parts o pel jutge instructor per demostrar o refutar els indicis que hi ha contra els acusats.

La intenció del Tribunal és començar dimecres mateix, tot i que podria ser que es retardés. La pericial arrencarà amb l'informe de funcionaris d'Hisenda, proposats per Fiscalia, sobre l'ús de fons públics per a l'1-O, seguit de l'autora que va elaborar l'informe de la Intervenció General de l'Estat sobre els comptes de la Generalitat.

La valoració sobre els locals fets servir com a centres de votació de les acusacions anirà acompanyat d'una contrapericial de la defensa de Dolors Bassa sobre el possible valor dels immobles.

També es presentarà un altre informe sobre l'aportació de Jordi Cuixart i Òmnium Cultural en la resistència no violenta.


Dijous: anàlisi d'Enfocats i la Moleskine

L'endemà, el plat fort seran els documents intervinguts al domicili de Josep Maria Jové, mà dreta de Junqueras, i al despatx de l'exsecretari d'Hisenda Lluis Salvadó.

Són Enfocats, un document Power Point de 41 pàgines sense autor conegut que es tradueix com el full de ruta informal que traça el camí unilateral cap a la independència. Tant els presos com els testimonis del judici han explicat que no el coneixien i en posen en dubte l'autenticitat.

El mateix succeeix amb la Moleskine, que suposadament conté anotacions manuscrites sobre les reunions secretes el 2015 i 2016 del comitè estratègic del procés en l'ombra.

La defensa de Junqueras i Romeva han demanat una pericial mèdica que consisteix en un informe sobre les lesions que van rebre els agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional.

L'advocat de Joaquim Forn, Xavier Melero, ha demanat com a prova "filològica" la traducció al castellà d'un informe sobre la comissaria dels Mossos d'Esquadra, mentre que la Fiscalia ha inclòs la traducció d'una entrevista de l'exconseller d'Interior.


Següent fase: prova documental

Les pericials donaran pas a la prova documental, en què les defenses podran mostrar els vídeos que el Tribunal no ha permès veure fins ara, amb comptades excepcions a l'inici del judici.

Són hores de gravacions a les quals es destinaran tres sessions senceres, el 27, 28 i 29 de maig. Tot apunta que el tribunal no permetrà argumentar un cop s'hagi mostrat un vídeo, com volien les defenses. La sala es limitarà a introduir sense detalls cada prova.

La següent setmana, la primera de juny, començarà amb els informes de les acusacions, un tràmit que el tribunal preveu que duri un dia. Si els terminis es compleixen, les acusacions exposaran les seves conclusions finals el dilluns 3 de juny i les defenses ho faran a continuació.

La setmana del 10 de juny serà l'hora de l'última paraula. El president de la sala preguntarà als acusats si tenen res a declarar. Un cop hagin parlat, el jutge declararà el judici vist per a sentència.

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut