Julian Assange l'11d'abril, durant la seva detenció (Reuters)

La salut d'Assange empitjora i li impedeix comparèixer davant la justícia

El fundador de WikiLeaks no ha pogut suportar ni cinc minuts la vista i es troba a la unitat sanitària de la presó de Belmarsh
Actualitzat
TEMA:
Julian Assange

La salut de Julian Assange segueix empitjorant i ha hagut de ser traslladat a la unitat hospitalària de la presó. Aquest dijous han hagut de suspendre la seva compareixença per videoconferència des del centre penitenciari de Belmarsh, al Regne Unit, davant la Cort de Magistrats de Westminster. La vista no ha durat ni cinc minuts perquè Assange "no es trobava bé", segons la seva defensa. L'australià, de 47 anys, haurà de tornar a comparèixer el 12 de juny.

Des de l'abril el fundador de WikiLeaks es troba detingut al Regne Unit, quan l'Equador el va entregar després de 7 anys refugiat a la seva ambaixada a Londres. A la presó de Belmarsh compleix la condemna de gairebé un any per haver violat la llibertat condicional per entrar a la seu diplomàtica al 2012. Ara, els seus advocats intenten evitar la seva extradició als Estat Units.

L'advocat d'Assange, Gareth Peirce, ha explicat que el seu client vol evitar com sigui ser extradit als Estats Units, on la justícia l'acusa de conspiració per revelar informació classificada, espionatge i 16 càrrecs més, que podrien suposar la pena de mort o cadena perpètua.

 

Salut deteriorada i pèrdua de pes

Aquest dimecres, hores abans de la compareixença fallida d'Assange, una portaveu de WikiLeaks, Kristinn Hrafnsson, ja va difondre el neguit de l'organització:

"WikiLeaks té greus preocupacions sobre l'estat de salut del nostre editor, Julian Assange, que ha estat traslladat a la unitat hospitalària de la presó de Belmarsh. La seva salut s'ha deteriorat significativament després de passar 7 anys dins de l'ambaixada equatoriana, en condicions incompatibles amb drets humans bàsics"  

 

L'organització acusa els Estats Units d'haver mantingut Assange "totalment aïllat i emmordassat" durant el darrer any de la seva estada a l'ambaixada:

 

"Una situació dissenyada per fer-li la vida el més dura possible"

 

 

El comunicat de WikiLeaks denuncia que durant les set setmanes que Assange porta empresonat "ha perdut pes dramàticament" i recorda que la setmana passada el seu advocat, Per Samuelson, ja va advertir que "no es podia mantenir una conversa normal amb ell".

WikiLeaks també condemna "amb rotunditat" la negativa de la justícia sueca a posposar una audiència prevista per al 3 de juny. Suècia ha reobert fa unes setmanes el cas pel delicte de violació contra Julian Assange.

 

 

Els seguidors d'Assange denuncien la situació que viu el fundador de WikiLeaks. El periodista i realitzador de documentals, John Pilger, que ha visitat Assange a la presó, ha advertit:

"Tots els mitjans de comunicació es troben en greu perill. Tots els periodistes haurien d'estar aquí. El que li està passant a Julian Assange podria amb seguretat, gairebé segurament, passar-li a molts altres periodistes si expliquen la veritat, si realment fan periodisme"

 

 

"La guerra contra Julian Assange és ja una guerra contra tots nosaltres"

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Julian Assange
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut