El president de la Reserva Federal, Jerome Powell, en una roda de premsa del mes de juliol abans de l'anunci de Jackson Hole

La Reserva Federal anuncia la baixada dels tipus d'interès als EUA: "Ha arribat el moment"

El president del regulador, Jerome Powell, reconeix, però, el refredament del mercat laboral

El president de la Reserva Federal dels Estats Units, Jerome Powell, ha anunciat aquest divendres que ha arribat el moment de fer "ajustos" a la política monetària i començar la baixada dels tipus d'interès. No ha donat pistes, però, de quin serà el descens inicial pel mes de setembre.

"La direcció que s'ha de seguir és clara. El moment i el ritme de les retallades de taxes dependrà de les dades que es vagin obtenint", ha apuntat Powell en un discurs molt esperat, a les portes del simposi sobre política econòmica de Jackson Hole, a l'estat de Wyoming.

Tot i que el president de la Reserva Federal ha estat més contundent que en altres ocasions, no ha desvelat la principal incògnita: de quant serà la caiguda inicial i quantes baixades hi haurà abans de final d'any.

Segons els experts, el regulador podria ser conservador al setembre i abaixar només 25 punts bàsics, o bé ser més contundent amb un descens de 50 punts bàsics.

Si es complís, seria la primera retallada des del març del 2020, quan la pandèmia va portar el banc central nord-americà a inundar de liquiditat els mercats financers.

La inflació es situa al 2,9% (REUTERS/Chris Wattie)


Tipus al 5,25%

Des de juliol de 2023, i després d'onze pujades, els tipus d'interès es troben en una forquilla d'entre el 5,25% i el 5,5%, el màxim nivell des de 2001.

Un dels grans objectius del regulador ha estat controlar la inflació --que el 2022 es va arribar a enfilar fins al 9%-- sense provocar una recessió. Powell afirma que les darreres dades han fet augmentar la confiança de la Reserva Federal que la inflació torni al 2%.

Per quart mes consecutiu, la inflació va baixar el mes de juliol i es va situar en el 2,9%, no gaire lluny del 2% desitjat.

Aquest anunci de la baixada dels tipus d'interès arribada poc abans de l'inici de la campanya electoral als Estats Units. El president de la Reserva Federal ha deixat clar que no es mou per raons polítiques, si bé la inflació ha estat una de les grans preocupacions per a la butxaca de la majoria dels nord-americans.

"La inflació va comportar considerables dificultats, especialment per als menys capaços de fer front als costos de productes essencials com l'alimentació, l'habitatge i el transport; l'alta inflació va desencadenar un estrès i una sensació d'injustícia que perduren avui dia", ha admès.

Els mercats es van espantar amb la frenada de l'ocupació i van sonar les alarmes d'una possible recessió als Estats Units (REUTERS/Joshua Roberts)


"El refredament del mercat laboral és inequívoc"

Powell també ha reconegut el refredament en la creació de llocs de treball als Estats Units: la taxa d'atur ha pujat en els darrers mesos, fins al 4,3% actual --un punt percentual més que el 2023. Els mercats es van espantar i van sonar les alarmes d'una possible recessió.

Ara bé, Powell ha explicat que aquest augment no es deu a una allau d'acomiadaments --com passa en una recessió--, sinó a l'increment de la població activa. Per això s'ha mostrat disposat a combatre'l.

"El refredament de les condicions del mercat laboral és inequívoc. Farem tot el possible per donar suport a un mercat laboral fort, a mesura que avancem en l'estabilitat de preus", ha assegurat.  

El simposi de Jackson Hole és una de les conferències de banca més antigues del món, amb l'assistència de responsables de bancs centrals, funcionaris de la Reserva Federal, polítics i acadèmics. Amb la política monetària com a tema central, la reunió durarà fins aquest dissabte.  

"La dècada del 2020 ha estat testimoni d'algunes de les polítiques monetàries més enèrgiques de la història, i són moltes les lliçons que es poden aprendre de la resistència del creixement durant aquest període", asseguren els organitzadors de la conferència.

Amb l'anunci de la Reserva Federal, la borsa espanyola ha pujat el 1,09% aquest divendres, i s'acosta als 11.300 punts.

 

Anar al contingut