Pavelló català de la Biennal de Venècia. ACN

La relació dels humans amb les estàtues, al pavelló català de la Biennal de Venècia

Una exposició, un audiovisual i una performance configuren la proposta catalana per a la Biennal de Venècia que comença divendres
Redacció Actualitzat
TEMA:
Cultura

El pavelló català de la Biennal de Venècia tracta la relació de l'ésser humà amb les estàtues a través de l'exposició "Catalonia in Venice - to Lose Your Head (Idols)", comissariada per Pedro Azara. El títol juga amb el doble sentit de l'expressió "perdre el cap".  

 

Exterior del pavelló català a la Biennal de Venècia. ACN

 

L'exposició, que s'inaugura aquest dissabte, està formada per 15 estàtues adorades o vandalitzades arreu de Catalunya i es complementa dos projectes més: un audiovisual de l'arquitecte i cineasta Albert García-Alzórriz, filmat al dipòsit d'escultures retirades de la Via Favència de Barcelona, i una performance de l'actor teatral Marcel Borràs. El conjunt tracta, des de la teoria de l'art i l'estètica, aspectes com la idolatria o la destrucció.

Iolanda Batallé, directora de l'Institut Ramon Llull, considera un privilegi la presència catalana a Venècia:

 

"Participar a la Biennal és un somni; i fer-ho amb un projecte transversal i universal com el que presentem encara més."

 

 

Pedro Azara, comissari del pavelló, creu que la mostra ajuda a analitzar un "fenomen curiós i universal" com és la relació entre els humans i les estàtues, que a vegades són idolatrades i altres atacades:

 

 "No són éssers inerts perquè influeixen en les reaccions humanes."

 

Zona de documentació al pavelló català. ACN

 

El pavelló català està dividit en tres espais. En un es podrà veure l'audiovisual de García-Alzórriz. Un segon espai està dedicat a la documentació de 15 monuments, com ara el dedicat a Camarón de la Isla, al barri de la Mina, o "El xut", al Camp Nou. El tercer espai està dedicat a les quatre obres originals que s'han portat a Venècia: "Pas de Setmana Santa del Sant Enterrament", de Salvador Martorell, "Monument als caiguts", de Genaro Iglesias, "Record d'un malson", de Joan Brossa, i el "Monument a Lluís Companys", de Francisco López.
 

Els visitants podran comprar flors, ous, pintura o espelmes en una màquina expenedora per interactuar a l'entorn de les escultures.

 

Una estàtua humana

La performance de l'actor i director teatral Marcel Borràs es representarà tres dies als carrers dels voltants del pavelló i al seu interior. Es tracta d'una recreació teatralitzada on la quietista Marta Aguilar representa diferents estàtues que han estat atacades o adorades a Catalunya els darrers anys.

 

Instant de la performance creada per Marcel Borràs (ACN)

 

Catalunya participa per desè any consecutiu a la Biennal de Venècia i en aquesta edició el pavelló català, al mateix lloc que en altres ocasions, ha tingut un pressupost de 480.000 euros.

La inauguració de "Catalonia in Venice - to Lose Your Head (Idols)" és divendres i es podrà visitar fins el 24 de novembre als Cantieri Navali de l'Illa de San Pietro de Venècia.

 

ARXIVAT A:
Cultura
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut