La història de la parella Straus apareix a la pel·lícula Titanic

La relació del pilot del Titan amb el Titanic: els rebesavis de la seva dona hi van morir

Wendy Rush descendeix del matrimoni d'Isidor i Ida Straus, dues de les persones més riques que van morir en l'enfonsament del transatlàntic

RedaccióActualitzat

-- Notícia actualitzada: Els equips de rescat donen per morts els cinc passatgers del Titan --

 

Maleït iceberg, i maleït iceberg un cop més per a Wendy Rush. És la parella de Stockton Rush, el pilot del submergible desaparegut en una immersió a les restes del Titanic i del qual s'han trobat les restes aquest dijous. Els seus rebesavis van morir en l'enfonsament del transatlàntic, després de la col·lisió amb un iceberg, l'any 1912.

Eren el magnat dels grans magatzems nord-americans Macy's, Isidor Straus, i la seva esposa, Ida, possiblement dues de les persones més riques a bord del primer, i últim, viatge del Titanic.

El matrimoni Straus, que va morir en l'enfonsament del Titanic l'any 1912 (Wikimedia)

Havien nascut a Alemanya, però les seves famílies havien emigrat als Estats Units a mitjans del s. XIX. Quan es van embarcar al Titanic des del port anglès de Southampton tornaven a casa, ja tenien més de 60 anys i set fills.

Havien d'agafar un altre vaixell, però no va sortir per una de les vagues del carbó a Anglaterra i van anar a parar al Titanic; al capdavall, un gran transatlàntic. Era en aquell moment el vaixell més gran i luxós del món per a transport de viatgers.

El Titanic era el transatlàntic més gran i luxós en el seu moment (Wikimedia)

Es fa difícil imaginar que el Titanic no va tenir res a veure amb el matrimoni entre la rebesneta dels Straus i Stockton Rush, conseller delegat de l'empresa OceanGate que organitza viatges amb un submergible per observar les restes del vaixell enfonsat.

Stockton Rush és una de les cinc persones que viatjaven dins d'aquest petit submarí. Més de tres dies després que se'n perdés la comunicació, se'ls ha donat per morts a tots cinc.

Unes xifres molt diferents de les del Titanic, en què viatjaven més de 2.200 persones i n'hi van morir més de 1.500. Era el primer, i últim, viatge del transatlàntic més gran del món, orgull del seu enginyer, Thomas Andrews.

Morir abraçats

La veritat és que la posició social dels Straus els hauria pogut salvar la vida, però hi van renunciar. Isidor estava a la coberta del transatlàntic quan li van oferir un bot salvavides, però el va rebutjar al·legant que encara hi havia dones i nens que havien de ser salvats.

Ida Straus, que hi compartia dècades de matrimoni, va decidir que no deixaria el seu marit i es va quedar també a dalt del vaixell. Una història més d'aquell mític enfonsament que va deixar una imatge que han explicat els supervivents: una abraçada eterna del matrimoni a la mateixa coberta mentre l'Atlàntic engolia vides i quilos del que acabarien sent unes restes admirables al fons del mar.

A contrarellotge per trobar el submarí turístic que visitava les restes del Titànic
Imatge de l'estat actual de les restes del Titànic enfonsat el 1912 (Europa Press)

La història dels Straus no va passar per alt al director cinematogràfic James Cameron, que els va fer un lloc a la gran pel·lícula "Titanic". Els Straus hi apareixen també abraçats, però al llit d'una luxosa cabina, renunciant a lluitar per un dels escassos bots salvavides.


Trobades les restes del submergible

Després de més de 72 hores de recerca a l'Atlàntic, aquest dijous s'han localitzat cinc parts del submergible Titan al fons de l'oceà, a uns 500 metres de la proa del Titanic, segons ha confirmat la Guàrdia Costanera dels Estats Units.

Aquest dijous era el dia en què es calculava que els passatgers del Titan s'haurien quedat sense oxigen. Les restes trobades, però, són compatibles amb una implosió de l'embarcació, que podria haver-se produït fa dies.

El submergible Titan, de l'empresa OceanGate Expeditions, que fa visites a les restes del Titanic
El submergible Titan, de l'empresa OceanGate Expeditions, que fa visites a les restes del Titanic (Reuters)

Talment com la pel·lícula de Cameron, l'enfonsament del Titanic va durar només tres hores. La família Straus va poder recuperar el cos de l'Isidor. En canvi, el de l'Ida no el van poder trobar mai. Al cementiri de Woodlawn, al Bronx de Nova York, l'adinerada família hi té un mausoleu amb una tomba buida on es pot llegir: "Ni totes les aigües poden apaivagar l'amor, ni totes les inundacions ofegar-lo".

ARXIVAT A:
Estats Units
Anar al contingut