La tria d'Adele James, una actriu negra, per fer de Cleòpatra, ha aixecat crítiques a Egipte (Netflix)

La reina Cleòpatra de Netflix interpretada per una actriu negra desferma polèmica a Egipte

El documental encara no s'ha estrenat, però un advocat ha demandat la plataforma per "distorsionar la història i promoure l'afrocentrisme"

Actualitzat

El pròxim 10 de maig Netflix té previst estrenar "La reina Cleòpatra", un nou documental que arriba envoltat de polèmica des del moment en què se'n va fer públic el tràiler, fa una setmana.

La raó: la seva protagonista, l'actriu Adele James, és negra:

L'actriu, que ha rebut insults racistes a través de les xarxes socials, ha demanat respecte i ha dit que qui no estigui d'acord amb el càsting, que no miri la pel·lícula.

Aquest és el tràiler oficial del documental, que forma part de la sèrie "Reines d'Àfrica":


Un advocat demana a la fiscalia tancar Netflix a Egipte

Un advocat egipci ha demandat Netflix perquè considera que caracteritzar l'emperadriu com una dona negra "contradiu i distorsiona la història egípcia en favor de la promoció de l'afrocentrisme". Per això ha demanat a la fiscalia que tanqui el servei de streaming de la plataforma a Egipte.

El demandant assegura que "la majoria del que mostra la plataforma de Netflix no s'ajusta als valors i principis islàmics i socials, especialment els egipcis", i considera que "per preservar la identitat nacional i cultura egípcies entre els egipcis de tot el món cal mantenir l'orgull en totes aquestes obres".

Entre els detractors del nou documental també hi ha l'arqueòleg i exministre d'Antiguitats Zahi Hawass, que en una entrevista ha assegurat que és completament fals que Clòpatra fos negra:

"Cleòpatra era grega, i això vol dir que era de pell clara, no negra."

L'arqueòleg, que també ha demanat als egipcis que plantin cara a la plataforma, afegeix que els únics governants d'Egipte que s'ha confirmat que eren negres van ser els reis kushites de la Dinastia XXV, cap al 747-656 abans de Crist.

"Netflix està intentant provocar confusió i difondre fets falsos i enganyosos sobre que l'origen de la civilització egípcia és negre."

La productora de la sèrie, per la seva banda, defensa que l'herència de Cleòpatra ha estat molt discutida al llarg de la història i que només pretenien fer "una picada d'ullet" sobre el seu origen.

Un advocat ha interposat una demanda contra Netflix i vol que es tanqui la plataforma a Egipte (Netflix)

Jada Pinkett Smith, productora executiva de la sèrie sobre reines africanes en què s'emplaça aquesta pel·lícula, i narradora del documental, també ha defensat tant el projecte com l'elecció de l'actriu protagonista:

"No estem acostumats a veure i sentir històries sobre reines negres, i això va ser molt important per a mi i per a la meva filla, i perquè la meva comunitat pugui conèixer aquestes històries, perquè n'hi ha milions."

 


A Change.org s'han obert diverses peticions perquè Netflix cancel·li la sèrie. La plataforma ha retirat la petició oberta a Egipte, que ja tenia gairebé 90.000 firmes, per no complir les normes d'ús.

La polèmica entorn l'origen de Cleòpatra

La reina Clòpatra va néixer a la ciutat egípcia d'Alexandria l'any 69 aC i es va convertir en l'última reina d'una dinastia d'origen grec fundada pel general macedoni Ptolomeu, enviat per Alexandre Magne.

Cleòpatra va succeir al seu pare, Ptolomeo XII, l'any 51 aC, i va governar fins a la seva mort, l'any 30 aC, als 39 anys, quan es va suïcidar. Després Egipte va caure sota el domini romà.

Es desconeix la identitat de la mare de Cleòpatra, i per això hi ha diverses teories sobre el seu origen. Alguns historiadors diuen que la mare o alguna avantpassada seva podrien ser egípcies o d'altres parts d'Àfrica, i no gregues.

Grans actrius com Elisabeth Taylor, Vivien Leigh, Sophia Loren, Monica Belucci o Claudette Colbert han interpretat el paper de Clòpatra al llarg de la història del cinema.

També ho farà l'actriu israeliana Gal Gadot (Wonder Woman), en una producció de la Paramount que ja està en marxa i que també va ser molt criticada quan es va anunciar, fa tres anys, en aquell cas per tot el contrari, per "blanquejar" massa el personatge fent servir una actriu de pell tan clara.

 

ARXIVAT A:
CinemaEgipte
Anar al contingut