Marta Madrenas ha defensat el text en nom de Junts (Jesús Hellín/Europa Press)

El Congrés tira endavant la proposta de Junts per endurir les penes als lladres multireincidents

El text que ara es tramitarà planteja que els ajuntaments puguin ser acusació particular i es pugui dictar presó amb tres sentències fermes
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Judicial

El Congrés han obert la porta aquest dimarts a la presa en consideració de la proposta de Junts per lluitar contra els lladres multireincidents. El text ha comptat amb el suport del PSOE i el PP. En el mateix ple, el no d'última hora de Junts ha fet caure la proposta per regular els lloguers de temporada.

La proposició de llei contra la reincidència arriba dos anys després de l'última reforma del Codi Penal per fer front a aquest problema, i l'ha impulsat Junts a petició del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona. De fet, un de cada dos delictes a Barcelona és un furt, petits robatoris fets per carteristes.

Una de les novetats que incorpora és que els ajuntaments --molt de queixosos amb els multireincidents-- podran ser acusació als jutjats, i que amb tres condemnes prèvies per furt es podrà dictar presó, independentment del valor dels objectes robats.

 

En la defensa de la iniciativa, Junts ha explicat que busca "facilitar la feina als jutges per aconseguir més condemnes" perquè hi ha una "greu alarma social" davant "l'onada de delictes" com furts i baralles que "el sistema és incapaç d'evitar". Marta Madrenas ha assegurat que la multireincidència és percebuda com un dels problemes més importants en matèria de seguretat pública:

"Aquesta percepció tan inquietant d'impunitat provoca por i sensació de trobar-se en risc per part de la ciutadania."

Sobre això, Junts recorda que, dels 666.000 furts comesos a Espanya el 2023, només es van dictar 58.000 condemnes, cosa que vol dir que 92 de cada 100 furts van quedar impunes.

Davant d'aquesta iniciativa, el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ha dit que el seu grup no comparteix la solució que planteja Junts, i ha retret a Madrenas que faci un discurs, diu, adreçat a l'electorat d'Aliança Catalana:

"Ja sé que s'estan dirigint a un sector de l'independentisme molt determinat que escolta molt Aliança Catalana, però no es pot ser Convergència i AC a la vegada."

Mentre que ERC ha optat per l'abstenció, el PSOE ha justificat el seu suport a la iniciativa amb la finalitat que "es garanteixi la convivència a les nostres ciutats", però posant més èmfasi a combatre els grups criminals organitzats i no a incrementar les penes.

Més dur ha estat el PP, que ha assegurat que "les forces de seguretat estan esgotades i que els jutges no tenen els millors instruments legals", per això "urgeix reformar el Codi Penal".

La proposició de llei pretén posar fre a la multireincidència d'alguns delictes i a la percepció d'inseguretat. Per això proposa augmentar de 35 a 70 els jutges a Catalunya així com castigar el robatori de dispositius electrònics amb un o fins a tres anys de presó.

El text ha superat aquest primer escull al Congrés amb els vots de Junts, PP, PSOE, i PNB. ERC s'ha abstingut i Podem i Sumar hi han votat en contra. Ara la proposta es tramitarà en comissió, on pot tenir canvis.


Els ajuntaments podran actuar en una causa penal

L'Advocacia de Barcelona diu que la legislació actual és ineficaç. La seva proposta per dissuadir els lladres planteja poder condemnar a presó a partir de tres sentències fermes, independentment del valor d'allò que s'ha robat o de si el lladre ha robat un mòbil.

D'aquesta manera, es permetria que els ajuntaments poguessin ser acusació particular en aquests casos al jutjat. Així ho explica Jesús Sánchez, el degà del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB), en una entrevista a TV3:

"Els ajuntaments es troben en una situació realment d'impotència, no poden fer res. I nosaltres el que estem dient és que cal donar legitimació a les corporacions municipals perquè davant de situacions de multireincidència puguin comparèixer en el procediment."

Objectes robats i confiscats pels Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional

La mesura és ben vista pels principals municipis afectats pels lladres multireincidents, com l'alcaldessa de la Garriga i presidenta de l'Associació Catalana de Municipis, Meritxell Budó:

"És important perquè això passa a la teva ciutat, amb els teus ciutadans... Hi ha aquesta inseguretat. Per tant, aquesta és una eina important per evitar estirades de cadenes o robatoris de mòbil."

També hi està d'acord l'alcalde de Mataró i president de la Federació Catalana de Municipis, David Bote, que considera que "és important que el món municipal mantingui un paper actiu" en la lluita contra la inseguretat.


Deficiències en la lluita contra la multireincidència

Des de fa mesos, als jutjats penals ja s'han començat a dictar condemnes de presó a lladres multireincidents que acumulen diversos robatoris a Barcelona ciutat.

En una de les sentències a què ha tingut accés TV3, es pot veure com a un lladre que tenia nou casos previs amb condemna de multa ara se li imposen 12 mesos de presó d'acord amb l'última reforma legal de fa dos anys. La sentència, però, no és definitiva --el lladre l'ha recorregut-- i als jutges els costa molt treure del carrer els lladres multireincidents.

Una de les pàgines de la sentència contra un lladre que tenia nou casos previs de furts (3Cat)

Això passa perquè, sovint, no tenen tota la informació del seu historial, i s'ha de buscar "jutjat per jutjat", tal com explica el delegat dels jutjats penals de Barcelona, Josep Tomàs Salàs:

"A la pràctica ens vam trobar un problema, perquè s'havia d'anar jutjat per jutjat demanant una còpia autentificada de les sentències per veure exactament què havia estat objecte de condemna i aleshores fer la suma de si arribava o no als 400 euros."

És un nou intent per frenar la multireincidència i, un cop més, la clau la tenen als jutjats, sovint col·lapsats. Per això, la proposta dels advocats passa per demanar que es dobli la plantilla de jutges encarregats de portar aquests casos.

 

ARXIVAT A:
Judicial Policial Congrés dels Diputats
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut