La Guàrdia Costanera italiana ha desplegat patrulleres i helicòpters per localitzar els sis passatgers desapareguts

La profunditat del naufragi complica el rescat dels passatgers del luxós iot enfonsat a Sicília

Els rescatistes han aconseguit obrir una via d'accés per buscar els desapareguts a l'interior del iot

Continuen les tasques de rescat dels desapareguts pel naufragi d'un iot de luxe a la costa de Sicília aquest dilluns.

L'equip de bussejadors s'enfronta a grans dificultats en la recerca: han de submergir-se a 50 metres de profunditat en el tram de mar de Porticello on es va enfonsar el Bayesian, un veler de 56 metres, enmig d'una forta borrasca.

Segons ha confirmat el cap de Protecció Civil de la regió, els sis passatgers desapareguts són dos ciutadans nord-americans i quatre britànics. Entre ells, el magnat anglès Mike Lynch; el president no executiu de Morgan Stanley International, Jonathan Bloomer; i l'advocat novaiorquès Chris Morvillo.

Després d'unes complexes operacions, els rescatistes han aconseguit obrir una via d'accés per buscar els desapareguts a l'interior del iot. Per fer-ho, han retirat un vidre gruixut del casc de l'embarcació. Es creu que els sis passatgers haurien quedat atrapats a les cabines.

Les dificultats del rescat

La Guàrdia Costanera italiana, que ha desplegat patrulleres i helicòpters, ha explicat que tot i que l'operació de rescat "prossegueix sense pausa", els submarinistes estan valorant la seguretat d'entrar a l'embarcació.

La profunditat i la posició en què ha quedat el vaixell compliquen la recerca. Per ara, els guardacostes confirmen que no hi ha hagut cap vessament de carburant.

Les condicions del rescat recorden el naufragi del creuer Costa Concordia, que es va enfonsar parcialment el 2012, i on 36 persones van morir ofegades. "És difícil d'avançar pels obstacles i els espais reduïts", ha explicat el cap de comunicacions dels bombers, Luca Cari.

En les tasques de recerca hi intervenen dos bussejadors a la vegada: només poden estar submergits a la profunditat de 50 metres durant deu minuts. Ara per ara, els rescatistes només han aconseguit entrar al pont de comandament.

Els submarinistes només poden estar 10 minuts sota l'aigua, per la profunditat del naufragi (Vigili del Fuoco)

En el moment de l'accident, aquest dilluns, el Bayesian transportava 22 persones a bord --10 membres de la tripulació i 12 passatgers --. Van sobreviure 15 persones, i fins ara, l'única víctima mortal confirmada és el cuiner francès Ricardo Tomas.

Segons el relat dels testimonis, els turistes dormien a les cabines quan una tromba d'aigua va colpejar el iot, a la matinada. El pal, de 75 metres d'alçada, es va trencar, i les fortes ratxes de vent van empènyer el veler cap a un costat, i finalment es va enfonsar.

Magnats entre els passatgers

Els sis passatgers que continuen desapareguts són el magnat informàtic Mike Lynch --conegut com el Bill Gates britànic--, la seva filla Hannah, de 18 anys; l'advocat Chris Morvillo i la seva dona, Nada; el president del banc d'inversió Morgan Stanley International, Jonathan Bloomer, i la seva dona, Anne Elizabeth Judith.

L'entitat financera ha emès un comunicat expressant la seva "commoció" i "tristesa" per la desaparició del seu president. "Els nostres pensaments estan amb els afectats, en particular, amb la família Bloomer, mentre esperem més novetats sobre aquesta terrible situació", ha dit un portaveu de Morgan Stanley.

Una de les supervivents del naufragi sortint de les dependències de la Guàrdia Costanera (Reuters/Igor Petyx)

L'advocat Chris Morvillo va ser advocat del districte de Nova York, entre 1999 i 2005. Va formar part de la investigació judicial sobre els atemptats de l'11S. 

Mike Lynch és conegut per haver creat diverses empreses de software. L'any 2011 va enfrontar-se als tribunals amb Hewlett-Packard (HP) per la venda fraudulenta de la seva firma Autonomy per 11.000 milions de dòlars. Va ser absolt al juny, i segons apunta la premsa britànica, va organitzar aquest viatge per celebrar-ho amb la família.

ARXIVAT A:
Itàlia
Anar al contingut