La processionària s'avança per la calor i la sequera: com afecta les persones i animals

Les erugues surten abans del niu i es reprodueixen amb més facilitat perquè les altes temperatures maten els seus depredadors
Laia Claret/Neus Santamaria Actualitzat
TEMA:
Medi ambient

Si últimament heu passejat pel bosc, probablement us heu adonat que a terra ja hi ha fileres de processionàries. Si aixequeu el cap, trobareu fàcilment els seus nius entre les branques dels pins: una mena de cabdells sedosos de color blanc.

La processionària acostumava a sortir d'aquesta mena de cabdells a partir del mes de febrer i fins a l'abril, però ja fa un parell d'anys que avança la sortida del niu al mes de gener. El motiu: les altes temperatures que fa a l'hivern i la sequera.

L'enginyera forestal d'Acció Climàtica Míriam Sangerman explica que això passa perquè la calor mata els depredadors naturals de la processionària, fet que facilita la propagació d'aquesta eruga, que afecta els pins.

"Tenim més processionària perquè en moren moltes menys. També hi ha menys paràsits que matin els ous d'aquesta eruga i això fa que en tinguem més larves i augmenti la població d'aquesta plaga".

Es calcula que un 13% de les pinedes que hi ha a Catalunya estan afectades per aquesta eruga.


Trampes per caçar les erugues

A les Preses, a la Garrotxa, ja fa cinc anys que es fan tractaments per lluitar contra aquesta plaga a la zona de Xenacs, molt visitada per famílies els caps de setmana. El que es fa és posar trampes als pins afectats per atrapar les erugues quan surten dels nius i baixen pel tronc per intentar arribar a terra.

Acció Climàtica ja fa temps que utilitza aquestes trampes per lluitar contra la processionària (Laia Claret)

La trampa és un anell que envolta l'arbre. Quan les erugues baixen, es troben aquest topall i comencen a donar voltes a l'anell fins a trobar-ne la sortida. És aleshores quan cauen al parany.
 

Com afecten les persones i els animals

A banda de defoliar els pins, aquestes erugues també poden provocar afeccions a les persones i als animals. Quan se senten amenaçades, deixen anar uns pèls molt fins, microscòpics, que queden suspesos en l'aire i que en contacte amb la pell de les persones són urticants.

Les erugues de la processionària del pi (CTFC)

Si la persona hi té al·lèrgia, la reacció pot ser greu. Aquestes erugues també poden arribar a ser perilloses per als gossos: si l'animal s'hi apropa per olorar-les, aquests pèls urticants se'ls poden ficar dins de la gola i provocar-los una inflamació que els acaba ofegant.

L'Ajuntament de les Preses ha recomanat a les escoles de la zona que aquest any no vagin a celebrar el Dijous Llarder a Xenacs per evitar possibles accidents amb les erugues.

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut