Una de les rajades que s'han albirat estaria embarassada (Albert Batalla/FECDAS)

Permès el bany a la zona del Fòrum de Barcelona, tancat tres dies per la presència de rajades

Divendres a la tarda s'ha aixecat la prohibició del bany, que ha estat vigent des de dimecres perquè la picada d'aquest animal pot resultar perillosa
Redacció Actualitzat
TEMA:
Seguretat

La zona de banys del Fòrum de Barcelona ha estat tancada fins aquest divendres a la tarda. Un cop s'ha confirmat que no s'ha vist durant tota la jornada cap de les dues rajades (Pteroplatytrygon violacea) que van obligar a hissar la bandera vermella, s'ha decidit permetre el bany, amb precaucions.

Submarinistes de la Federació Catalana d'Activitats Subaquàtiques han fet inspeccions per confirmar si les dues rajades han marxat i si es podia reobrir la zona i no han fet cap albirament en tota la jornada.

La prohibició del bany durant tres jornades consecutives s'ha fet per precaució, perquè la picada d'aquest animal pot arribar a ser perillosa, tot i que tendeix a defugir el contacte humà i només ataca si algú s'hi apropa, segons remarquen fonts municipals.

Precisament, el fet que un dels exemplars estigui gestant podria fer que fos més agressiva.

En aquest vídeo de la Federació Catalana d'Activitats Subaquàtiques es pot veure perfectament un dels exemplars nedant:

 

Dues rajades en dos dies

Fonts de Protecció Civil i de l'Ajuntament van confirmar inicialment la presència d'una rajada, que estaria embarassada i que va ser albirada dimecres, mentre dijous es va identificar un segon individu.

La Federació Catalana d'Activitats Subaquàtiques (FECDAS), que ha detectat els dos exemplars -un dimecres i l'altre dijous-, no ha pogut determinar si el segon és femella o mascle.

Per les imatges que han pogut captar, tenen clar que es tracta de dos individus diferents, perquè el primer tenia unes ferides pròpies de les femelles quan copulen amb el mascle, segons indiquen des de la FECDAS.

Els experts creuen que les ferides d'una de les rajades indiquen que és femella (Albert Batalla/FECDAS)

Des d'aquesta entitat expliquen que esperen que la femella gestant pareixi i després marxi de la zona. Detallen que podria expulsar unes 13 cries de mitjana.

 A més, especifiquen que es tracta d'un animal que no acostuma a apropar-se tant a la costa, però que sí que és freqüent aigües endins. "Ha entrat a la zona en un dia amb l'aigua molt neta", assegura el gerent de la FECDAS, Albert Batalla.

Una imatge d'un dels exemplars (Albert Batalla/FECDAS)

Les mateixes fonts remarquen que és important respectar l'espai per veure si la femella gestant té les cries.

A la zona també s'hi han apropat membres de l'Institut de Ciències Marines.

Una imatge d'arxiu de la Zona de Banys del Fòrum (Flickr/Eduard Maluquer)
ARXIVAT A:
Seguretat Ajuntament de Barcelona Biodiversitat
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut