
La premsa internacional, pendent de l'"embolic" en què les eleccions deixen Espanya
Les principals capçaleres mundials fan referència al resultat ajustat entre els dos grans blocs, recordant la possibilitat que l'extrema dreta de Vox entri al govern per primer cop des de la mort de Franco
Les eleccions espanyoles han estat seguides amb atenció al llarg de tota la campanya electoral pels principals mitjans internacionals. Sobretot per l'auge de l'extrema dreta, representada per Vox, i per la possibilitat que acabi entrant al govern.
Però un cop acabat l'escrutini de vots i veient que no aconsegueixen formar majoria absoluta entre el PP i Vox, molts mitjans estrangers parlen ara de les dificultats que tindran els dos blocs per intentar formar govern.
La capçalera nord-americana The New York Times titula "Les eleccions no concloents introdueixen Espanya en un embolic polític".
"Els resultats han mostrat que cap partit ha guanyat el suport necessari per governar, deixant el país davant de setmanes d'incertesa."
Breaking News: No party won sufficient support in Spain's election to form a government, leaving the country to face weeks of contentious negotiations or potentially new elections. https://t.co/dfPWwiwmjJ
The New York Times (@nytimes) July 23, 2023
The Washington Post descriu com la polarització electoral no ha portat majories concloents: "Les eleccions a Espanya deixen el Parlament en suspensió".
"El resultat és tan fragmentat que una coalició de govern de qualsevol dels bàndols necessitaria molta habilitat política. En qualsevol cas, les eleccions deixen esperança a l'esquerra: podria trobar escletxes d'oportunitat en la decepció i el desordre dels conservadors, que confiaven a guanyar."
La cadena estatunidenca CNN aposta per: "No hi ha un clar guanyador en les eleccions espanyoles: els resultats desafien les prediccions".
"La majoria de les enquestes predeien que el PP guanyaria en vots, però no assoliria la majoria absoluta al Parlament. Cosa que significa que hauria de formar coalició amb l'extrema dreta de Vox, un fet controvertit perquè seria la primera vegada en dècades que l'extrema dreta entraria al govern. Però el recompte de vots de diumenge no deixa un camí fàcil perquè es formi una coalició de dretes."
Spain vote leaves hung parliament https://t.co/WjYJS0Em0x
The Washington Post (@washingtonpost) July 23, 2023
En la mateixa línia, el mitjà britànic The Independent ho interpreta de manera semblant: "El PP de dretes espanyol està preparat per a una victòria limitada a les eleccions, però s'esperen setmanes de dures converses de coalició".
"El conservador Partit Popular (PP) està disposat a guanyar contra els socialistes el govern en una cursa electoral ajustada diumenge a la nit, però sense una majoria clara, cosa que probablement enfrontarà el país durant setmanes a dures negociacions de coalició."
Revés als partits conservadors
El mitjà britànic The Guardian se centra en el revés que han patit els partits conservadors en els resultats electorals. "Els partits de dreta espanyols no aconsegueixen el lideratge esperat a les eleccions", recordant que les enquestes donaven una victòria més contundent al Partit Popular.
"El partit conservador de l'oposició espanyola està preparat per a la victòria més estreta sobre els socialistes governants, però sembla poc probable que aconsegueixi una majoria de dretes després d'unes eleccions generals anticipades que havien fet témer que l'extrema dreta entrés al govern per primera vegada des que el país va tornar a la democràcia després de la mort del general Franco, fa cinc dècades."
La BBC centra en el seu titular en la victòria dels "conservadors", malgrat que no hagin obtingut prou escons per governar amb majoria absoluta amb Vox. "Els conservadors espanyols lideren amb el recompte electoral gairebé acabat".
"Els conservadors ho celebraran aquesta nit perquè han guanyat. Però de moment no hi ha un camí clar cap a la majoria."

El diari francès Le Monde titula en una línia semblant: "Eleccions legislatives a Espanya: la dreta, al capdavant, però sense majoria", i posa èmfasi en el fet que aquest resultat ha suposat una sorpresa respecte al que auguraven les enquestes.
"Un desenllaç així seria una gran sorpresa: totes les enquestes d'opinió publicades fins dilluns a Espanya, la seva distribució està prohibida cinc dies abans de les eleccions consideraven una victòria dels conservadors gairebé segura després de la derrota de l'esquerra a les eleccions locals del maig. És, a més, aquest fracàs el que havia convençut el senyor Sánchez, en el poder durant cinc anys, de convocar aquesta votació anticipada."

Bloc d'esquerres: el repte de formar govern
El diari francès Libération se centra en l'altre bloc, el de l'esquerra, a qui se li obre ara la possibilitat de formar govern. "Legislatiu a Espanya: l'esquerra resisteix sense que sorgeixi una majoria".
"En castellà, 'ilusión' pot significar 'esperança'. I des de dimecres passat, després del debat força reeixit de Pedro Sánchez i Yolanda Díaz, l'esquerra no parava de repetir que estava plena d'il·lusions sobre una possible remuntada per a les eleccions legislatives anticipades d'aquest diumenge 23 de juliol. Si la victòria sembla que ha estat una il·lusió, el mínim que podem dir és que el Partit Socialista (PSOE) i Sumar han salvat el dia amb, a priori, més de 150 escons al Parlament."
#spanishelections Spain's right-wing PP set for narrow election win, but weeks of coalition talks ahead https://t.co/sUzeRfwTcY
The Independent (@Independent) July 23, 2023
Mentrestant, la capçalera alemanya Frankfurter Allgemeine titula, amb ironia i referint-se a Pedro Sánchez: "El perdedor de les eleccions espanyoles somriu molt".
"El conservador Partit Popular guanya les eleccions parlamentàries, però el flanc de dretes és massa dèbil. El socialista Pedro Sánchez sent que hi ha una nova oportunitat, i ha d'acostar-se als independentistes catalans per buscar-la."
Campanya amb la vista posada en l'extrema dreta
El fet que la premsa internacional s'hagi fixat al llarg de tota la campanya electoral en el pes de l'extrema dreta de Vox ha estat una forma de mirar de posar en context, també, l'auge de partits ultradretans a Europa.

Amb el titular "Els partits d'extrema dreta estan assolint el poder a tot Europa. Espanya és la següent?", The New York Times hi feia referència. En la mateixa línia ho plantejava The Washington Post: "Espanya ha estat un model progressista. Ara, l'extrema dreta de Vox té una oportunitat per arribar al poder".
Qüestions com la llibertat de gènere sota un govern amb l'extrema dreta, la polarització entre la dreta i l'esquerra i el feixisme han estat les qüestions en què més s'ha fixat la premsa estrangera.