La por al contagi de Covid, nou estigma per a les dones en situació de prostitució

Les dones que tenen la prostitució com a forma de sobreviure han vist com la crisi del coronavirus els ha suposat un trasbals important

Aitor Álvarez GarcíaActualitzat

Les ONG han constatat que les dones que exergeixen la prostitució s'han vist acorralades per un doble estigma: el de ser prostituta i el de la por que puguin ser una via de contagi.

Un exemple és la Daniela Blanco, treballadora sexual, que explica que és molt difícil treballar sense tenir contacte físic amb els clients. El no poder treballar, explica, li ha afectat molt, ha perdut la seva casa i ara està vivint a una casa ocupada.

Per casos com aquest, l'ONG Metges del Món, ha hagut de canviar completament les seves prioritats. Un local a on s'hi fèien sessions d'inserció laboral per treure del carrer les dones en situació de prostitució,  ara, és un magatzem de menjar.

Un cop col·locats, per part de les voluntàries, tots els aliments frescos i secs en 95 bosses individuals, comença el repartiment per set àrees de Barcelona i l'Hospitalet i ho rebran 95 dones, la majoria en situació de prostitució.

Beatriz de Ory,  voluntària de l'ONG, explica que les noies que viuen al voltant del Raval van a recollir el menjar, però les que viuen més lluny els hi porten en cotxe.

La coordinadora de Metges del Món Catalunya, Raquel Morán, explica que moltes d'aquestes dones o no estan regularitzades o tenen altres problemes i això fa que no puguin accedir a altres canals d'ajut.

"Arrel del Covid vam trucar a 200 dones, i la gran majoria ens van dir que estaven en una situació límit i que portaven una o dues setmanes sense cap ingrés".

A banda d'entregar el menjar, les voluntàries parlen amb elles per saber com estan i comproven si han tornat a prostituir-se.

La Maina Sierra diu que com no han pogut sortir no tenen com fer-ho, per obtenir ingressos, i treballar a casa és molt difícil, encara que una vulgui anar al lloc no serveix de res més que anar a passar el temps, perquè diu, no aconsegueixen res.

Tot i que assegura que no ha seguit exercint la prostitució aquestes darreres setmanes de pandèmia, però li demana a la Violet, voluntària de Metges del Món, preservatius i lubricant.

Una imatge que s'anirà repetint durant tota la ruta. La majoria, en realitat, han tornat a rebre clients perquè estan escanyades econòmicament.

Violet Ferrer, tècnica de projectes Metges del Món Catalunya, diu que les noies no poden dir si estan reben clients o no perquè els veïns les qualificarien de a sobre de prostitutes, insolidàries.

"Amb quina cara surt una noia i diu que em prostitueixo perquè ho necessito pe menjar i encara que estiguem en aïllament no em puc morir de gana, no ho pot dir perquè ara té un doble estigma a sobre de puta insolidària".

Ivonne Ribero, explica que tot és un cercle, no hi ha clients, no es pot sortir al carrer, i has d'estar al carrer a l'hora que surt tot el món, encara que, diu, hi ha gent que ho fa a casa seva.

L'Edén Provecho comenta que no té cap font d'ingressos, que abans treia diners de fer ferralles, de fer algun arreglo i d'algun client també però ara tot això se n'ha anat a norris i es pregunta que de què viu.

Tant les voluntàries que les ajuden com les pròpies dones temen que quan acabi el confinament torni l'explotació sexual com a única opció de sobreviure. L'objectiu tornarà a ser trobar una alternativa.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut