La policia patriòtica del PP va espiar 69 diputats de Podem per treure'ls els draps bruts

Un informe policial destapa el rastre de centenars de cerques que es van dur a terme als arxius policials sota el govern de Mariano Rajoy

RedaccióActualitzat

Aquest dimecres ha arribat a les mans del jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz la documentació que prova que el govern del PP no només va utilitzar la policia patriòtica contra l'independentisme, sinó també contra Podem.

Entre els anys 2015 i 2016, quan s'estaven fent esforços per formar govern i Mariano Rajoy estava en funcions, el Ministeri d'Interior hauria rastrejat il·legalment els diputats de Podem, entre els quals hi havia Pablo Iglesias, Yolanda Díaz, Ione Belarra o Íñigo Errejón, amb l'objectiu de treure'ls els draps bruts i perjudicar la seva reputació.

Tal com ha avançat El País, els agents haurien espiat il·legalment 69 membres del grup parlamentari fent un rastreig massiu a través de centenars de consultes en bases de dades policials.


Atacar la reputació

L'operació de la policia contra els rivals del PP s'emmarcaria en l'interès del número 2 d'Interior, Francisco Martínez, per trobar dades per atacar la reputació d'aquests diputats, que aleshores acabaven de ser escollits.

Aquesta idea es desprèn de les converses de WhatsApp del 2016 intervingudes durant la investigació del cas Kitchen, en què Martínez i el comissari en cap de la Unitat Central de Suport Operatiu, Enrique García Castaño, comentaven la jugada.

Així, el mateix diari recull un fragment en què el polític diu que seria interessant saber "si han estat en temes abertzales", "extremisme violent" o assumptes de drogues. "Has pogut confirmar alguna cosa?", pregunta al comissari.


El rastre, al descobert

Durant la conversa, García Castaño insisteix que per ara no ha trobat res, excepte la vinculació del senador Josetxu Arrieta amb ETA. "Tots els altres estan nets? [...] Càgon la puta, algun ha de ser xungo", respon Martínez.

Finalment, el comissari García Castaño diu que una altra persona li traurà la informació perquè rastrejarà "els 69" un per un, però li adverteix que aquesta cerca "deixa rastre".

Un rastre que ara apareix en l'informe que la policia ha enviat a Santiago Pedraz, on es detallen centenars de consultes sobre els 69 diputats de Podem en bases de dades policials i sense que ho hagués ordenat cap jutge.

Sobre Pablo Iglesias, per exemple, s'haurien fet 121 recerques per part de 39 usuaris en quatre bases de dades diferents, amb paraules com "hostatgeries", "joies" i referents a viatges en avió o vaixell.

L'espionatge s'emmarca en la primera etapa de Podem al Congrés (Marta Fernández/Europa Press)

El desgast de la "guerra bruta"

Podem va irrompre l'any 2015 al Congrés dels Diputats amb 69 escons mentre el Partit Popular perdia la majoria absoluta.

El resultat electoral va deixar un hemicicle de sumes impossibles i Mariano Rajoy va passar fins a 10 mesos presidint en funcions. No va ser fins a l'octubre del 2016 que va ser investit amb els vots del PP, Ciutadans, Coalició Canària i l'abstenció dels socialistes.

Fonts del partit de Pablo Iglesias consideren que l'informe conegut aquest dimecres "és una mostra més de la cacera política, policial, judicial i mediàtica del PP per intentar posar fi al seu principal adversari polític i impedir un canvi de govern".

En aquest sentit, creuen que "la intensitat de l'operació demostra que liquidar Podem va ser un dels principals objectius del govern de Mariano Rajoy", i remarquen que "no ho van aconseguir", però "la guerra bruta" ha produït un "important desgast" a la formació.

La formació reclama que s'aclareixin els fets i es depurin responsabilitats, i ha aprofitat l'ocasió per instar el PSOE a trencar l'acord amb el PP per renovar el CGPJ i pactar una fórmula amb la majoria de la investidura.

Pablo Iglesias: "Aquesta brossa va omplir portades"

L'exsecretari general de Podem, Pablo Iglesias, no s'ha mostrat sorprès per la informació d'espionatge del govern de Rajoy. Malgrat que les proves que ho acrediten han arribat a l'Audiència Nacional, no creu que tingui conseqüències legals ni penals sobre els responsables que ho van orquestrar. En declaracions a "Els matins" de TV3, Iglesias ha carregat també contra els mitjans que els van donar cobertura:

"Tota aquesta brossa que buscaven els policies i que no va tenir recorregut policial va omplir portades. Convido els espectadors a consultar les portades d'avui, només en parlen La Vanguardia i El País. Tota la dreta mediàtica, el periodisme corrupte de l'Estat, calla."

Iglesias s'ha reafirmat en la seva denúncia d'una falta de normalitat democràtica a Espanya, i ha assenyalat que "estem governats per poders que no es presenten a les eleccions, i que són una col·lecció de mafiosos amb les seves fitxes col·locades a les elits policials, judicials i mediàtiques".

També ha estat el tema de conversa al Congrés, dins de l'hemicicle, amb una dura intervenció de la secretaria general de Podem, Ione Belarra, i, als passadissos, des d'on els comuns han anunciat que estudien l'opció de presentar-se com acusació popular en la causa.

 

ARXIVAT A:
PolicialPodem
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut