La policia israeliana assalta la mesquita d'Al-Aqsa en ple Ramadà i creix la tensió a Gaza

La irrupció de la policia israeliana ha derivat en un augment de la tensió a la zona amb llançament de coets des de Gaza i bombardeig israelià sobre posicions de Hamas

RedaccióActualitzat

Nova nit d'incidents greus a Jerusalem, en un nou capítol de l'escalada de violència que es viu a la zona des de començaments d'any. La policia israeliana ha entrat a la mesquita d'Al-Aqsa, ubicada a l'esplanada de les Mesquites i considerada el tercer lloc sant de l'islam.

L'acció policial, amb gasos lacrimògens i granades eixordadores, s'ha justificat amb l'argument que a dins del temple hi havia palestins que volien cometre actes violents i que s'hi havien amagat armats amb focs artificials, bastons i pedres després de les oracions nocturnes. Segons la mateixa policia, per aquest motiu els han hagut de desallotjar, en uns enfrontaments molt violents.


Segons un testimoni, Fahmi Abbas, que era a la mesquita, la policia ha entrat i ha començat a colpejar a tothom.

"Han detingut moltes persones i han posat els joves de boca terrosa, mentre els seguien pegant."

 

A conseqüència dels incidents, almenys catorze palestins i dos agents han quedat ferits, i uns 400 palestins han acabat detinguts.

La batuda policial ha desencadenat, posteriorment, enfrontaments a Cisjordània i vagues transfrontereres a la Franja de Gaza.

Una dona palestina, detinguda a la ciutat vella de Jerusalem (Reuters/Ammar Awad)


Coets des de Gaza i bombardeig israelià

A més, com a resposta a l'assalt, milícies palestines han disparat almenys nou coets des de la Franja de Gaza cap al territori controlat per Israel, cinc dels quals han estat interceptats. L'exèrcit israelià, per la seva banda, ha respost als coets palestins bombardejant posicions de Hamas a Gaza. Segons han dit, un magatzem i una fàbrica d'armament. Cap de les dues intervencions, però, hauria provocat ferits.

L'Autoritat Nacional Palestina (ANP) ha advertit que l'assalt de la policia israeliana, seguit de l'intercanvi de foc entre Israel i Gaza, podrien causar "una gran explosió" a la zona i ha instat el govern d'Israel a "actuar de manera responsable" per evitar conseqüències.

Un portaveu del president Mahmud Abbas ha advertit Israel que "no traspassi les línies vermelles dels llocs sagrats" i ha descrit els fets com "una agressió brutal contra el poble palestí que inflamarà la regió".

Hamas ha considerat aquest assalt un "crim sense precedents que tindrà conseqüències" i ha fet una crida als palestins a defensar la mesquita d'Al-Aqsa.

Egipte i Jordània també han condemnat l'entrada al temple.

Por d'una escalada més gran

L'episodi d'aquest dimecres ha esclatat en el marc del mes sagrat del Ramadà pels musulmans i quan els jueus es disposen aquest dimecres al vespre a celebrar la Pasqua jueva, i marca una escalada de tensió a la zona. Es viu l'inici d'any més violent en molt temps, amb l'augment tant d'atacs de palestins a colons jueus a Cisjordània, com de batudes israelianes als territoris ocupats.

El nombre de morts palestins en incidents violents amb Israel a la Cisjordània ocupada des de principi d'any ja arriba a 92 persones, la xifra més alta en aquest període des de l'any 2000. Per part israeliana han mort 15 persones a mans de palestins armats.

 

 

ARXIVAT A:
IsraelPalestina
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut