panerola morta
Les empreses del sector han avançat les feines de prevenció per frenar-ne l'expansió, però no se'n surten (Canva)

La plaga de paneroles, a l'alça, tot i que s'han intensificat els tractaments preventius

L'augment de les temperatures dificulta les feines per aturar les plagues d'insectes a Catalunya, com la panerola americana, i la demanda de serveis per erradicar-les no para d'augmentar

Enllaç a altres textos de l'autor

Montse Poblet

Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en crisi climàtica

@montsepoblet

La panerola americana es consolida com la plaga estrella d'aquest estiu. Les empreses del sector, que aquest any han avançat les tasques de prevenció per frenar-ne l'expansió, no se'n surten i aquesta espècie invasora continua estenent-se pel territori.

Des que va arribar a Catalunya, aquesta espècie invasora amb ales, que fa entre tres i cinc centímetres, ha anat conquerint tota la zona litoral i prelitoral, on està completament instal·lada. De fet, només té una presència testimonial en algunes comarques del Pirineu i Prepirineu.

Cada cop les empreses especialitzades en control de plagues hi dediquen més temps i recursos. Andreu Garcia, de l'ADEPAP, l'associació que les agrupa, admet que malgrat haver avançat els tractaments per prevenir-les, no aconsegueixen frenar-la.

"Pensem que [haver avançat les tasques preventives] s'ha notat, perquè sinó seria una bogeria. Però tot i això sí que estem veient un estiu molt fort i sí que estem notant un augment de les incidències molt, molt acusat, en forma de molta més feina."

Garcia reconeix que l'activitat és "molt elevada" i que estan veient paneroles cada cop a més llocs: "Hi ha barris on potser no hem tingut mai aquesta incidència, i de sobte l'estem veient."

La calor fa avançar aquesta i altres plagues

Josep Joan Domènec, gerent de l'empresa Ambient Servei, en confirma l'expansió i ho il·lustra comparant la quantitat de serveis que fan ara amb els que tenien fa uns anys. Assegura que, cada any, el nombre d'insectes creix al voltant d'entre un 10 i un 15%.

La calor afavoreix aquestes paneroles, però també altres insectes com les palometes de la farina o el cacau. Domènec confirma que cada cop n'hi ha més i que la seva temporada s'està allargant.

"La presència d'aquestes plagues ha augmentat perquè la temperatura s'ha incrementat. L'hivern és mes curt i l'estiu és més llarg. A l'abril ja notem moviment. I per l'altre costat de l'any, cap al setembre ja treballem, quan abans era a l'octubre. S'ha allargat pels dos costats de l'any."

 

En canvi, segons les empreses que treballen amb plagues, aquest no és un estiu de mosquits. Malgrat que les pluges han reactivat la presència d'aquest insecte, els tres anys de sequera han impedit que proliferin i estan donant poca feina als especialistes per combatre'ls.

 

 

Anar al contingut