La pizza, nou indicador europeu per visualitzar la pujada del preu dels aliments

Eurostat s'ha fixat en la pizza i la quiche envasada com a exemple del que han pujat els preus dels aliments bàsics com la farina, l'oli o el tomàquet

Jordina Molas SalortActualitzat

La pizza és un dels plats més universals que es poden trobar. El producte més famós d'Itàlia ha viatjat a tots els racons. I ara també està sent víctima de la pujada de la inflació, perquè està elaborat amb uns ingredients molt bàsics: farina, oli, tomàquet i formatge... alguns dels productes que més s'han encarit l'últim any del cistell de la compra.

Coincidint amb el Dia Mundial de la Pizza, que se celebra el 9 de febrer, l'oficina europea d'estadística Eurostat ha volgut destacar aquest producte per visualitzar l'impacte de les pujades dels productes més bàsics als diferents països, perquè la pizza es pot trobar a tot arreu.

iStock

Aquest menjar que agrada a petits i grans s'ha encarit un 15,9% a la Unió Europea el 2022. Es tracta de la pizza i la quiche envasades que es poden trobar als frigorífics de botigues i supermercats. Els que estiguin acostumats a comprar-ne segur que han notat com l'últim any aquí s'ha encarit un 14,6%.

Els països on més ha pujat de preu són els de l'est d'Europa i Alemanya, on ha pujat un 26%. És un fenomen general, tot i que als països mediterranis és on menys s'ha encarit, com a Itàlia, bressol de la pizza.

 


L'encariment dels preus també arriba a les pizzeries

La matèria primera per fer una pizza surt molt més cara: són ingredients bàsics del cistell de la compra i a Espanya l'alimentació ha pujat al voltant d'un 15%. A això s'hi suma que s'ha disparat la factura de la llum. Són els mateixos problemes que arrosseguen les pizzeries a peu de carrer, que estan fent mans i mànigues per esquivar la pujada de preus i no haver-la de repercutir als clients.

En molts casos, la despesa d'utilitzar un forn elèctric els ha fet triplicar la factura elèctrica. I d'altres reconeixen que el cost d'elaborar una pizza els ha pujat, de mitjana, un 30%.

ARXIVAT A:
Unió EuropeaGastronomiaAlimentacióIPC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut