Casa de Khan Yunis, al sud de Gaza, on una família ha mort pels bombardejos israelians (Reuters/Mohammed Salem)

Més de 5.000 morts a Gaza després que Israel ha intensificat els bombardejos

La nit d'aquest diumenge a dilluns ha estat la pitjor per als palestins des de l'inici de la guerra: Israel ha bombardejat 320 objectius a la Franja i hi ha hagut més de 400 morts en 24 hores

RedaccióActualitzat

Les autoritats sanitàries de Gaza han explicat que 432 persones han mort en les últimes 24 hores a causa dels bombardejos israelians, entre les quals 182 infants. Parlen de la nit més mortífera des que va esclatar la Guerra Hamas-Israel. I ja són més de 5.000 els palestins morts des del 7 d'octubre, segons aquestes fonts.

Dissabte, l'exèrcit israelià va alertar que intensificarien l'ofensiva contra Gaza, i va insistir a demanar a la població del nord de la Franja que es desplaci cap al sud. Es calcula que almenys unes 700.000 persones ja ho han fet, del milió llarg d'habitants de la ciutat de Gaza i el territori fins a la frontera nord. Aproximadament 1 de cada 3 persones, per tant, continuen al nord.

Destrucció a Khan Yunis, al sud de la Franja de Gaza, castigada pels bombardejos israelians (Reuters/Ibraheem Abu Mustafa)

Els advertiments d'Israel als palestins de Gaza que fugin cap al sud, però, es contradiuen amb el fet que l'exèrcit israelià també ataca aquesta àrea, on molts gazians han buscat seguretat. Es té constància de bombardejos a Rafah i a Khan Yunis. En aquesta ciutat, per exemple, una dotzena de persones, integrants d'una mateixa família, han mort aquest cap de setmana quan un projectil ha destruït la casa on es refugiaven. Almenys una part de les víctimes havia arribat a Khan Yunis fugint de la ciutat de Gaza.

Aquest dilluns, Hamas ha explicat que la majoria de les víctimes mortals de les últimes 24 hores s'han produït al sud de la Franja. Els gazians fa dies que tenen la sensació que no estan segurs enlloc.


Tercer comboi humanitari 

Pel que fa a l'arribada d'ajuda humanitària, un tercer comboi ha entrat aquest matí a Gaza per Rafah, a la frontera amb Egipte, l'únic pas que no depèn d'Israel. Amb els 20 camions que han passat des del Sinaí al sud de la Franja, s'arriba a un total, fins ara, de 54.

Dissabte també n'hi van entrar 20, amb medicaments, material mèdic i aliments; diumenge, 14 més, entre els quals sis camions cisterna amb combustible, un subministrament no autoritzat per Israel.

És, en qualsevol cas, un nombre que l'ONU denuncia que és del tot insuficient per atendre les necessitats dels 2,3 milions d'habitants de la Franja, el 60% dels quals ja depenia de l'ajuda internacional abans de l'esclat de la guerra Hamas-Israel, el 7 d'octubre.

Un camió de l'ONU a Khan Yunis, aquest dilluns, per repartir ajuda humanitària (Reuters/Mohammed Salem)

El pas fronterer de Rafah es va reobrir dissabte, després de dues setmanes de "bloqueig total" per part d'Israel arran de l'atac sorpresa de Hamas en territori israelià que va causar la mort de 1.400 persones, la majoria de les quals civils israelians, però també d'altres nacionalitats, i en què 222 persones van ser capturades, segons l'últim balanç del govern israelià. 

Una dona i una adolescent nord-americanes, mare i filla, han estat les primeres a ser alliberades per Hamas, aquest cap de setmana. Dies abans, Hamas havia mostrat la primera prova de vida d'una ostatge, una noia francoisraeliana.

Tendes de l'ONU a Khan Yunis, l'únic sostre de molts gazians que han hagut de fugir de casa o els l'han destruïda (Reuters/Ibraheem Abu Mustafa)

En aquestes dues setmanes la situació ha empitjorat de manera dramàtica: la meitat dels gazians són desplaçats interns que han hagut d'abandonar casa seva; més del 40% dels habitatges de la Franja han estat destruïts, i el subministrament d'electricitat, aliments, medicaments, material mèdic i combustible (necessari per generar electricitat i per garantir el funcionament dels hospitals) ha estat interromput. També bona part del d'aigua potable.

La reobertura del pas de Rafah va arribar després de la visita a Israel del president dels Estats Units, Joe Biden.

Abans d'aquest últim bloqueig israelià, cada dia entraven a Gaza un centenar de camions, almenys.

 

ARXIVAT A:
Guerra Hamas-Israel
Anar al contingut