Les italianes recorren poc a les pastilles anticonceptives, segons l'Agència Italiana de Medicaments (Pexels)

La píndola anticonceptiva serà gratis per a totes les dones a Itàlia

L'Agència Italiana de Medicaments defensa la decisió, que tindrà un cost d'uns 140 milions anuals per a l'Estat
Actualitzat
TEMA:
Itàlia

L'Agència Italiana de Medicaments (AIFA) ha aprovat la decisió de fer que la píndola anticonceptiva sigui gratuïta per a totes les dones, de qualsevol edat, amb un cost estimat per a les arques de l'Estat d'uns 140 milions d'euros a l'any, segons ha avançat el portal especialitzat Quotidiano Sanità.

Fa cinc anys, la Toscana va ser la primera regió italiana que va començar a oferir aquestes pastilles sense pagar a les dones més joves i amb limitacions, com també han fet després el Piemont i la Pulla.

Ara es tractaria de generalitzar la mesura a totes les dones del país.

A França, els anticonceptius són gratuïts fins als 25 anys. Abans ho eren fins als 18, però el govern francès va optar per ampliar-ho a partir del gener de l'any passat, després de comprovar que el preu de les pastilles era una raó per no fer-les servir i amb l'objectiu de disminuir el nombre d'embarassos no desitjats.

Sense data encara

L'organisme que s'encarrega de decidir quins fàrmacs estan coberts pel sistema sanitari italià és el Comitè de Preus i Reemborsaments, presidit per Giovanna Scroccaro, que ha explicat que fa mesos que estaven treballant en aquesta decisió.

Encara no es pot concretar quan arribarà la llum verda definitiva, però, segons Scroccaro, ho volen deixar enllestit abans de la reforma de l'agència, prevista per a aquest estiu.

Els preus de les pastilles varien segons el tipus o el laboratori i en principi només quedarien cobertes pel sistema públic les més econòmiques de cada categoria.

"A Itàlia sempre s'ha recorregut poc als anticonceptius i ara això podrà canviar", ha dit Giovanna Scroccaro.


Diferències polítiques

El govern d'extrema dreta de Giorgia Meloni encara no s'ha pronunciat públicament sobre la decisió de l'Agència Italiana de Medicaments, un organisme independent.

Des de l'associació conservadora i antiavortista Pro Vita & Famiglia, Maria Rachele Ruiu ha assegurat que "no hi ha res més perillós per a la salut de les dones que ser banals amb temes com l'avortament, l'anticoncepció o la prostitució".

A l'altre costat, l'opositor Partit Demòcrata ho ha valorat, a través de la senadora Cecília D'Elia, com "un pas important per a la protecció de la salut sexual i reproductiva".

 

ARXIVAT A:
Salut Itàlia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut