Ara per ara com a mètodes anticonceptius masculins hi ha la vasectomia i el preservatiu (iStock)

La píndola anticonceptiva masculina, lluny de ser una realitat en els pròxims anys

Alguns mètodes anticonceptius alternatius per a homes estan de moda a França, però no estan aprovats per les autoritats sanitàries ni està demostrat que funcionin o que no tinguin efectes secundaris

RedaccióActualitzat

Mentre per a les dones cada vegada hi ha més formats de fàrmacs anticonceptius, encara no n'hi ha cap per als homes. A dia d'avui, el pes de l'anticoncepció recau en la dona en la majoria de les parelles heterosexuals. Això és així almenys des de fa mig segle, amb l'aparició de la píndola femenina. 

Davant d'aquesta realitat hi ha països on s'han posat de moda mètodes anticonceptius alternatius per a homes, enfront de la promesa encara llunyana d'una píndola masculina. Són homes -joves, sobretot- que han decidit que l'anticoncepció no és només cosa de dones.

Segons Lluís Bassas Arnau, director del Laboratori d'Andrologia i Banc de Semen de la Fundació Puigverd, és més complicat controlar el funcionament del testicle que de l'ovari: "El control de la producció d'espermatozoides, o sigui el funcionament del testicle, és més complicat que l'ovulació. La quantitat de senyals intracel·lulars, missatgers, coses que no entenem gaire bé encara com funcionen, interferir aquí és més difícil."

 

Només dos mètodes anticonceptius masculins aprovats

A França diverses iniciatives al país promouen mètodes anticonceptius alternatius per a homes. Ara per ara com a mètodes anticonceptius masculins aprovats hi ha la vasectomia i el preservatiu, l'únic que a més a més també prevé de malalties de transmissió sexual. 

Es tracta d'un moviment minoritari que planteja l'ús de mètodes com són l'anella testicular o les injeccions de testosterona, i reclamen que se'n facin més estudis.

En el cas de l'anella testicular, que es basa en el principi que l'augment de la temperatura als testicles redueix la producció dels espermatozoides, Bassas afirma que el sistema té un "problema i és que, sobretot, no és efectiu".

Aquest sistema busca aconseguir que la temperatura dels testicles arribi als 37 graus i mig. Per aconseguir-ho, alguns joves francesos, com Arsene Van Heuten, membre del col·lectiu Zéro Millions, es fabriquen calçotets anticonceptius en tallers de costura.

Aquests calçotets porten un anell central que fa que els testicles canviïn de posició, apujant damunt del penis. En aquesta zona del cos ja no estaran a 35 graus com a l'escrot, sinó a 37. Si duen aquests calçotets 15 hores al dia, diuen que la producció d'espermatozoides es redueix i que amb el temps esdevé nul·la. Sobre la seva suposada efectivitat n'hi ha pocs estudis, i estan fets només amb unes poques desenes de casos. 

La proposta d'aquests calçotets no és nova, com tampoc ho són les injeccions de testosterona, que sí que han demostrat efectivitat com a anticonceptiu, però que cal administrar-ne dosis molt altes, amb molts riscos associats, segons apunta Bassas: "Atacs de cor i patologia cardiovascular greu".

L'alternativa és la combinació en dosis més baixes de testosterona i progesterona, però calen punxades i controls regulars. Ja s'ha utilitzat en assajos en humans i ha demostrat seguretat i eficàcia.

"El problema és que a l'hora de comercialitzar-ho no hi hagut fins ara cap farmacèutica que ho hagi vist prou clar."

 

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut