Bandera vermella a la platja d'Altafulla, on està prohibit el bany per la presència d'exemplars de caravel·la portuguesa (3Cat)

La perillosa caravel·la portuguesa obliga a tancar dues platges al Tarragonès

Quan pica, aquesta falsa medusa allibera una toxina que provoca fort dolor, irritació cutània, problemes respiratoris i pot, fins i tot, paralitzar òrgans vitals

RedaccióActualitzat

Aquest divendres a la tarda s'ha prohibit el bany a les platges de Tamarit, a Tarragona, i a Altafulla per la presència d'exemplars de caravel·les portugueses, una espècie marina que té un característic color rosat i una part que sura a la superfície. 

Les platges les han tancat a la tarda. Aquest dissabte al matí han quedat obertes al bany, després que els socorristes no n'han detectat cap exemplar.

Tenen aparença de medusa, però no ho són. Les caravel·les portugueses --"Physalia physalis" és el nom científic-- són molt perilloses perquè tenen una picada molt urticant i dolorosa i, en alguns casos, pot arribar a ser mortal.

Una de les característiques d'aquesta falsa medusa és que té nombrosos tentacles que fa servir per atrapar les preses i que, estesos, poden superar els 30 metres de llargària.

Quan piquen, alliberen una toxina que provoca fort dolor, irritació cutània, problemes respiratoris i pot, fins i tot, paralitzar alguns òrgans i arribar a provocar la mort.


És la primera vegada que es detecten aquest tipus d'animals marins, semblants a una medusa a Catalunya, segons el banc de dades de Biodiversitat de Catalunya. 

Són habituals en zones d'aigües càlides del planeta, en regions tropicals i subtropicals del Pacífic i l'Índic. Els últims anys també són presents en aigües de l'Atlàntic

Una caravel·la portuguesa a la sorra (iStock / KarenHBlack)

L'any 2023 sí que es van trobar alguns exemplars a platges del mar Cantàbric. 

Les autoritats alerten que si es troba un exemplar de caravel·la portuguesa a l'aigua o a prop de la sorra s'eviti tenir-hi qualsevol tipus de contacte. No s'han de tocar per intentar allunyar-les o tornar-les cap al mar, perquè el contacte amb les càpsules urticants que tenen als tentacles pot alliberar la toxina urticant.

Segons els experts, el problema de la toxina de la caravel·la portuguesa és que provoca un dolor molt intens, que pot dificultar molt que es pugui continuar nedat i pot ser causa d'ofegament. 

Tot i això, els exemplars que han arribat fins a la costa de Tarragona i Altafulla són de mida petita i, per tant, la quantitat de toxina que poden deixar anar és baixa. 

Les caravel·les portugueses mesuren més d'un pam i poden fer més de 30 centímetres. Tot i que tenen una aparença similar a unes meduses que són habituals a la costa catalana, les barquetes de Sant Pere ("Velella velella"), les diferencia la  mida. Les barquetes de Sant Pere són petites, fan menys de 8 centímetres i la seva perillositat és baixa.

Hi ha aplicacions com Medusapp que permeten saber on hi ha meduses, de quin tipus són i quin risc comporten.

 

 

 
Anar al contingut