Un pla mig de Fatou Bensouda en un interior a Johanesburg
La nova fiscal del Tribunal Penal Internacional, Fatou Bensouda
Sud-àfrica

La nova fiscal del Tribunal Penal Internacional denúncia xantatges de senyors de la guerra als seus governs

La nova fiscal del Tribunal Penal Internacional, Fatou Bensouda, ha assegurat en una entrevista a la BBC que diversos governs africans han rebut amenaces de senyors de la guerra buscats per la justícia internacional.

RedaccióActualitzat
En declaracions a la cadena britànica BBC, la nova fiscal del Tribunal Penal Internacional, Fatou Bensouda, denuncia que presumptes criminals de guerra fan xantatge a les autoritats dels seus països per no ser detinguts.

"A aquest nivell de xantatge, tal com ho anomeno jo, els criminals diuen: 'si no cancel·leu les ordres de cerca i captura contra mi, o si emeteu una ordre per detenir-me, continuaré matant gent'. Crec que aquest fet és el que la comunitat internacional i sobretot aquells directament responsables haurien de tenir en compte".

Bensouda ha demanat als líders d'aquests països que siguin ferms i resisteixin a la pressió del xantatge.

D'altra banda, en una entrevista, a l'AFP, Bensouda ha assegurat que el fet que ella sigui africana i hagi estat votada per la Unió Africana no l'obliga a adoptar una actitud complaent amb el continent. "Tinc la intenció de ser la fiscal dels 121 països (que han ratificat el Tractat de Roma que instaura el TPI) inclosos els africans", ha dit.

Bensouda ha explicat que, encara que des de la seva posada en marxa el 2002 per jutjar els crims contra la humanitat i els crims de guerra, el TPI només hagi obert dossiers a presumptes criminals africans, això no vol dir, de cap de les maneres, ni que la institució només vagi contra l'Àfrica ni que aquest fet demostri que el continent "és feble", sinó tot el contrari. I ha afegit que el fet que, de moment, només s'hagin processat africans no vol dir que només hi hagi criminals a l'Àfrica, sinó que ara aquests no queden sense càstig".

La fiscal gambiana substituirà al juny l'argentí Luís Moreno Ocampo al capdavant del Tribunal Penal Internacional i es convertirà en la primera africana a ocupar el càrrec.





Anar al contingut