Els aeroports han estat un dels àmbits més afectats, amb prop de 3.000 vols cancel·lats a escala mundial (EFE/Alejandro Garcia)

La normalitat es va recuperant progressivament a tot el món després de l'avaria informàtica

La fallada tecnològica ha afectat els cinc continents i ha provocat retards en gairebé 33.000 vols i la cancel·lació de prop de 3.700

RedaccióActualitzat

Es va recuperant la normalitat després de l'avaria informàtica que ha col·lapsat empreses de tot el món. Ha afectat transports, mitjans de comunicació i, sobretot, aeroports. S'han cancel·lat prop de 3.700 vols a escala mundial i gairebé 33.000 han volat amb retard.

A l'estat, ha provocat la cancel·lació d'uns 400 vols --menys del 7% del total-- i hi ha hagut milers de retards. S'han tornat a veure imatges que feia anys que estaven enterrades, com les targetes d'embarcament escrites a mà. 

A l'aeroport de Palma també hi ha hagut afectacions importants, com al Prat, on s'han cancel·lat més de 20 vols encara aquesta tarda, la majoria, de Vueling. La companyia ha recuperat el sistema al vespre i aquest dissabte assegura que operarà amb normalitat.

L'origen de l'avaria ha estat una actualització defectuosa de la plataforma de ciberseguretat CrowdStrike, que ha fet caure la plataforma de computació al núvol Microsoft Azure.

Tant CrowdStrike com Microsoft han informat que ja han solucionat l'avaria que causava la incidència informàtica, però els experts informen que els serveis poden tardar encara uns dies a recuperar-se del tot.

Cues a l'aeroport de Màlaga, aquest divendres, per la caiguda informàtica global
Cues a l'aeroport de Màlaga, aquest divendres, per la caiguda informàtica global (Europa Press/Álex Zea)


Bancs, hospitals i borses, també afectats

Aquest error ha provocat que a usuaris de tot el planeta els aparegués la coneguda com a pantalla blava de la mort, una interfície amb el missatge que no es podia executar l'ordinador. 

El seu ordinador ha patit un error i ha de reiniciar-se
"Pantalla blava de la mort" del Windows 10: "El vostre ordinador ha tingut un error i s'ha de reiniciar" (Domini públic) (Wikimedia/Domini públic)

La caiguda informàtica no només ha afectat els aeroports, sinó també alguns bancs, hospitals, les borses de Londres i Milà i mitjans de comunicació de molts països. 

La cadena britànica Sky News ho ha viscut tot en directe i s'ha quedat sense so ni imatge. D'Austràlia al Regne Unit, botigues i supermercats també s'han vist afectats, molts perquè els sistemes de pagament no funcionaven bé. 

Aquí, Bizum ha reconegut alguns problemes durant el matí i Caixa Enginyers ha tingut afectacions una estona al servei telefònic. 

Repsol ha tingut problemes en algunes estacions de servei perquè no els funcionaven els sistemes de pagament ni la seva plataforma; asseguren que ja ho han solucionat. 

L'afectació ha arribat més enllà, a la indústria, i la fàbrica de Mercedes-Benz de Vitòria ha decidit suspendre part de la producció del torn de nit.
 

 

ARXIVAT A:
TecnologiaAeroports
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut