S'ha enlairat de cap Canaveral el coet Atlas V amb destinació a Mart

La NASA continua buscant indicis de vida a Mart i enlaira el robot Perseverance

Comença la tercera missió que s'enlaira cap al planeta vermell en menys d'un mes, després de les de la Xina i els Emirats Àrabs
Actualitzat
TEMA:
Ciència

Aquest migdia s'ha enlairat de cap Canaveral amb destinació a Mart un rover, conegut com el Perseverance, el vehicle d'exploració espacial més avançat que ha fet mai la NASA i que buscarà vida microbiana al planeta vermell. Abans no hi arribi, haurà de recórrer 500 milions de quilòmetres.

A les 13.50, hora catalana, des de la plataforma de llançament 41 del Centre Espacial Kennedy, després del compte enrere i un petit tremolor al centre de control de Pasadena, Califòrnia, el coet Atlas V s'ha enlairat i ha posat rumb a Mart, on s'espera que arribi el mes de febrer vinent.

La seva missió serà buscar indicis fòssils de vida microbiana i recollir mostres del planeta vermell perquè puguin ser enviades i analitzades a la Terra.

Amb el llançament d'avui, ha començat la tercera missió que s'enlaira cap al planeta vermell en menys d'un mes, després de les de la Xina i els Emirats Àrabs, aprofitant una alineació de Mart amb la Terra que li dona més proximitat i que es produeix cada 26 mesos. Haver endarrerit el llançament hauria costat uns 500 milions de dòlars.

Una rèplica del rover que explorarà Mart el febrer de 2021 (Joe Skipper / Reuters)

Com és el Perseverance?

El Perseverance té la mida d'un cotxe, pesa mil quilos i es preveu que arribi a Mart d'aqui set mesos. Aterrarà en un cràter que fa 3.500 milions d'anys era un llac i on els investigadors creuen que hi pot haver indicis d'un passat de vida microbiana.

Dotat de més de 20 càmeres, dos làsers i un aparell de raigs X per escrutar-ho tot ben a fons, el Perseverance també porta una estació meteorològica de firma espanyola. Un projecte coordinat pel Centre d'Astrobiologia i en què ha participat la Universitat Politècnica de Catalunya.

 

Al ventre, hi du també un dron. L'han batejat amb el nom d'Ingenuity i serà el primer helicòpter que volarà en un altre planeta. Tot plegat ha de servir per aplanar el camí per a un futur vol tripulat a Mart.

ARXIVAT A:
Ciència
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut