La ministra de Sanitat portuguesa, Marta Temido, dimiteix en plena crisi del sector (Europa Press/ Pedro Fiuza)

La mort d'una embarassada precipita la dimissió de la ministra de sanitat a Portugal

Investiguen si la dona va morir a conseqüència de la crisi que viu el país per l'escassetat de mitjans i personal a les urgències de la sanitat pública

Les autoritats portugueses investiguen la mort d'una dona embarassada a Lisboa mentre era traslladada d'un hospital a un altre, perquè no hi havia prou places al centre on havia acudit en primer lloc. 

Els fets han estat la gota que ha fet vessar el got de la crisi per l'escassetat de mitjans i personal a les urgències de la sanitat pública, i ha precipitat la dimissió de la ministra de Sanitat, Marta Temido.

La dimissió ha estat aquest dimarts, de seguida que es va revelar el cas, que va passar la setmana passada. La polèmica per la crisi a la sanitat portuguesa va esclatar amb una altra mort, aquesta vegada d'un nadó, que va morir al juny a Caldas da Rainha, a uns vuitanta quilòmetres al nord de Lisboa, després d'una cesària d'urgència, quan el servei d'obstetrícia de l'hospital estava tancat per falta de personal.  


Falta de places de neonatologia   

Els fets van tenir lloc la matinada del 23 d'agost quan una dona, de nacionalitat índia i "nouvinguda a Portugal", va acudir a urgències del Centre Hospitalari Universitari Lisboa Nord-Hospital de Santa Maria (CHULN), amb "dificultat respiratòria i tensió arterial alta", segons explica el mateix hospital en un comunicat. 

Després de la normalització dels símptomes, la dona, embarassada de prop de 30 setmanes, va ser transferida cap a la una del migdia següent a l'Hospital São Francisco Xavier, "per absència circumstancial de places de neonatologia al CHULN, acompanyada per un metge i infermers", continua el relat.

"L'embarassada havia arribat de l'estranger fa alguns dies; no sabíem quin era el seu historial clínic i no parlava ni portuguès ni anglès. Atesa l'estabilitat clínica, era preferible que un nadó nasqués al lloc on seria assistit."

Durant el trasllat, la dona va patir una aturada cardiorespiratòria "després que se li practiqués la reanimació en el transport", ha precisat el centre, que ha informat que, quan va arribar a l'altre centre, l'Hospital S. Francisco Xavier, "va ser sotmesa a una cesària urgent".  La mare, "internada a cures intensives, va acabar morint", mentre que el nadó va sobreviure.

El director clínic del centre, un dels més importants del país, Luis Pinheiro, ha defensat l'actuació mèdica al·legant que el succés no s'ha d'emmarcar en la crisi política actual i que la dona es va mantenir en vigilància "més temps del que calia", ja que "estaria completament desaconsellat transferir una embarassada inestable".

A més, el director del servei de neonatologia del centre, André Graça, ha dit que aquell dia hi havia un pic de feina: "Arribem al 100% i no podem anar al 110%", ha dit.

Des de fa mesos, Portugal registra falta de personal i mitjans en el Servei Nacional de Salut (SNS), especialment als serveis d'urgències de ginecologia i obstetrícia, cosa que ha generat llargues cues de pacients.
 

De l'èxit per la gestió de la pandèmia a la crisi sanitària

La dimissió de Temido ha estat anunciada en un breu comunicat divulgat pel gabinet del primer ministre, sense donar a conèixer la raó oficial de la renúncia, però es destaca la seva tasca "en el període excepcional del combat a la pandèmia".

Marta Temido ha estat ministra de Sanitat ininterrompudament des del 2018 i es va convertir en un dels membres més populars del govern socialista portuguès per haver liderat una envejada gestió de la pandèmia a Portugal,

Temido, minsitra des del 2018, va destacar per la gestió de la pandèmia (Reuters/Pedro Nunes)

Però aquesta popularitat no es reflectia en el mateix sector sanitari, com van transmetre diverses vegades els sindicats i el Col·legi dels Metges, que criticaven la falta de mitjans per al sistema i els salaris.

Tot i les mesures que ha impulsat per reanimar la sanitat pública portuguesa, com ara la creació d'una comissió executiva per resoldre el "dèficit d'organització" i donar més autonomia als hospitals, aquesta crisi ha anat minant la seva reputació.

Els sindicats del sector han rebut la decisió com un desenllaç "inevitable" i han demanat que la propera persona que assumeixi la cartera busqui solucions per a l'SNS.

El primer ministre de Portugal, el socialista António Costa, ha descartat fer una remodelació àmplia del seu govern i ha dit que la substitució de la ministra pot trigar perquè diu que abans cal concloure les reformes del sector que estan en procés. Això fa pensar a alguns analistes que la renúncia podria no fer-se efectiva fins d'aquí unes setmanes, ja que està prevista una reforma de l'SNS a mitjan setembre que seria liderada per la ministra.

ARXIVAT A:
SalutPortugal
Anar al contingut