La reunió de la Mesa del Parlament del 21 de desembre (ACN)
La reunió de la Mesa del Parlament del 21 de desembre (ACN)

La Mesa actual va avalar, amb retocs, que funcionaris del Parlament cobrin sense treballar

Segons ha publicat el diari "Ara" i ha confirmat TV3, en l'última reunió del 2021, la Mesa va reduir de cinc a tres anys el període que treballadors de la cambra poden cobrar sense treballar

RedaccióActualitzat

La llicència per edat, el règim que permet que funcionaris del Parlament de més de 60 anys que en fa almenys 15 que hi presten serveis continuïn cobrant encara que no treballin, es va reformar en l'última reunió que va fer la Mesa de la cambra l'any passat.

La Mesa, on són presents Junts, ERC, PSC i CUP, va avalar per unanimitat mantenir les llicències per edat. En la reunió del 21 de desembre, es va aprovar introduir criteris de progressivitat de reducció de jornada, de manera que la remuneració serà progressiva en funció dels anys treballats, i s'incorporen més requisits per accedir-hi.

La Mesa considera que cal repensar les llicències per edat, tant per l'actual context econòmic com per la previsió d'autoritzacions per als propers anys:

"Es considera necessari revisar els termes i les condicions d'autorització de la llicència per edat perquè sigui viable i no entorpeixi la gestió dels recursos humans."

Un màxim tres anys sense treballar

Segons ha publicat el diari "Ara" i ha confirmat TV3, el temps que antics treballadors de la cambra poden cobrar sense treballar passa de cinc anys a tres.

De fet, la llicència per edat es manté per a un període màxim de cinc anys, tot i que els anys en què es pot cobrar sense trepitjar el Parlament com a molt poden ser tres.

Els anys en què es pot disposar d'aquesta llicència han de ser els immediatament anteriors a l'edat legal de jubilació i, almenys abans dels tres últims anys, caldrà continuar fent una part de la jornada laboral:

  • - Reducció d'un terç de la jornada: en els cinc anys previs a l'edat legal de jubilació, el primer, el segon i el tercer any es pot demanar, amb la percepció del 90% del sou, per una durada màxima d'un any.
  • - Reducció de la meitat de la jornada: es pot sol·licitar per al segon, el tercer i el quart any, amb la percepció del 90% del sou, per una durada màxima d'un any.
  • - Llicència per edat a temps complet: es pot demanar a partir del tercer any passats els 60, i també el quart i el cinquè any.

Per cobrar pràcticament la totalitat del sou mitjançant aquesta llicència per edat progressiva caldrà haver estat treballador del Parlament durant 29 anys, en comptes dels 25 que es necessitaven fins ara.

El Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC) va publicar el 29 de desembre l'acord del dia 21.

 

Butlletí del Parlament, 29 ... by Moderador Noticies Web


Fonts del Parlament han dit a TV3 que els canvis introduïts en la llicència per edat són un primer pas i que es podria anar més enllà, però que és fruit d'una negociació amb el Consell de Personal de la cambra.

Actualment, la Mesa del Parlament està formada per Laura Borràs (Junts) a la presidència; Alba Vergés (ERC) i Assumpta Escarp (PSC) a les vicepresidències; i Ferran Pedret (PSC), Aurora Madaula (Junts), Pau Juvillà (CUP) i Ruben Wagensberg (ERC) a les secretaries.


Borràs ha assegurat que va "corregir" l'anomalia

En una entrevista al programa "Els matins" de TV3, la presidenta de la cambra, Laura Borràs, ha assegurat que ja s'havia "corregit" el règim laboral que permetia que alguns funcionaris cobressin sense treballar els últims anys abans de jubilar-se.

Borràs ha dit que va demanar informació sobre els sous dels treballadors de la cambra "abans de signar la primera nòmina com a presidenta" i va començar a treballar "per corregir" aquesta situació.


21 funcionaris acollits a la llicència per edat

Les reformes en la llicència per edat aprovades per la Mesa no tenen efectes retroactius, tal com ja havia avançat Borràs aquest dilluns al matí. Per tant, els 21 funcionaris que actualment estan acollits a aquesta figura continuaran mantenint-la. Entre aquests treballadors hi ha des d'uixers auxiliars o telefonistes fins a dos exsecretaris generals de la cambra.

També es mantenen per a les persones que van sol·licitar-ho l'any 2021 i es crea un estatus transitori per a aquelles que ho demanin els anys 2022 i 2023.

Les llicències per edat vigents actualment suposen un cost d'1,7 milions d'euros anuals.

 

 

ARXIVAT A:
Parlament de CatalunyaLaura Borràs
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut