Una parella de la Guàrdia Urbana fent la seva ronda per Ciutat Vella
Una parella de la Guàrdia Urbana fent la seva ronda per Ciutat Vella (Clara Soler Chopo)

La meitat dels delictes a Barcelona són furts i creixen les estafes i delictes d'odi

Han baixat la majoria de delictes penals excepte la violència masclista

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Els delictes a Barcelona han baixat un 0,5% el primer semestre de l'any, segons el balanç fet aquest dimecres pels Mossos i l'Ajuntament a la Junta Local de Seguretat. En aquest període, ha augmentat l'activitat policial amb més detencions i persones identificades i investigades que l'any passat. Al conjunt de Catalunya, els delictes han pujat un 2,5% de mitjana des de principi d'any.

A Barcelona han baixat la majoria de delictes penals excepte la violència masclista de parelles o exparelles, que ha crescut un 5% en general aquests primers sis mesos respecte al mateix període del 2023. La que més ha crescut és la violència de gènere en l'àmbit domèstic, que ho ha fet un 10,4%, sobretot els maltractaments dins la llar.

Les denúncies per agressions sexuals han baixat un 2,5%, i el consistori assegura que durant l'estiu es potenciaran la vigilància i els itineraris segurs en entorns de l'oci nocturn per donar més protecció a les dones.

Es potenciarà la vigilància i els itineraris segurs a la nit per evitar agressions sexuals

La resolució dels casos de violència sexual és, segons la Junta de Seguretat de Barcelona, de més del 80%. El Servei Integral d'Atenció a les Víctimes ha obert 2.766 procediments, un 6% més que l'any passat i ha augmentat les mesures de protecció, que han rebut 2.645 víctimes.

La majoria de casos de violència sexual, alerten, passen en entorns propers, que les víctimes consideren segurs, i per part d'agressors que estan en el cercle familiar o de relació social de la víctima, inclosos parelles, exparelles o amistats.
 

Les estafes i els delictes d'odi, els que més creixen

El que més ha augmentat són les estafes no informàtiques --se n'han denunciat gairebé 6.000, un 23% més que l'any passat-- i els delictes d'odi i discriminació, que ho han fet un 13%, amb un total de 95 denúncies.

Els delictes contra la salut pública vinculats a la venda de drogues han pujat un 10%. S'han desmantellat 84 punts de venda de droga a Barcelona i s'ha intervingut substàncies com cocaïna, heroïna, crac, haixix i 2.276 plantes de marihuana.

A Barcelona encara hi ha vuit narcopisos actius, tots a Ciutat Vella, segons la Junta Local de Seguretat, que encara no s'haurien pogut "desactivar".


Els reincidents, sense aturador: 340 persones han comès 5.000 delictes

La meitat dels més de 500 delictes que es cometen cada dia a Barcelona són furts: n'hi ha 264 diaris de mitjana i representen un problema per als cossos policials.

Aquest semestre han baixat un 5,1%, i també han disminuït les denúncies per robatoris amb violència i intimidació a la via pública (un 7,7%) i els robatoris amb força en domicilis, empreses o vehicles.

En total s'han comptabilitzat 47.521 furts del gener al juny, la majoria a la via pública (un 40%), a botigues i comerços (un 31%) i al transport públic (un 24%).

Un dels grans problemes, segons els cossos policials, continua sent la reincidència. En aquest període n'han detectat 340 delinqüents  anomenats "intensius", a qui s'ha detingut 1.620 vegades per haver comès 4.676 delictes penals, sobretot estrebades i furts. Els cinc delinqüents reincidents més actius de la ciutat acumulen, tots sols, un total de 274 antecedents.

I això que les detencions per casos de robatoris i furts han augmentat un 8%. El que més roben són mòbils (45%), bosses de mà (23%), joies (9%) i rellotges (8%). La meitat dels lladres de la via pública actuen sols (el 50,2%) o en parella (el 38%) i sense ús de cap arma o objecte amenaçant (el 87%).

La majoria de víctimes no ha patit cap lesió o ha estat molt lleu. De les que sí que han resultat ferides d'alguna consideració hi ha un 5% de menors i un 9,5% de majors de 65 anys.

El cos de Mossos es reforçarà amb 400 efectius a finals d'agost per la Copa Amèrica

Més proximitat, més prevenció i més patrullatge

L'augment de detencions i investigacions s'atribueix a un canvi en els dispositius policials, cada cop de més proximitat i més focalitzats a les zones on calen actuacions més concretes. Per exemple, en les zones més concorregudes de la ciutat és on es cometen més delictes i on es fa més activitat preventiva.

També s'han dissenyat plans específics contra els lladres que ataquen i fugen en patinet, per posar un altre exemple.

Els plans de prevenció, amb atestats més complets que continguin tots els antecedents policials dels sospitosos també està ajudant a combatre la reincidència i a identificar aquelles persones que viuen de delinquir. També han augmentat les hores de patrullatge i la coordinació entre els diferents cossos policials.

Amb tot plegat, les detencions han crescut un 9,1% respecte als primers mesos de l'any passat, amb un total de 14.192 persones arrestades per delictes diversos.

Patinets intervinguts pels Mossos aquesta setmana a Barcelona en el marc del Pla Estiu (Mossos)

400 agents de reforç a finals d'agost per la Copa Amèrica

Davant la 37a edició de la Copa Amèrica, que es preveu que atregui dos milions i mig de visitants a Barcelona, està en marxa, des del juny, un Pla Especial de Seguretat Integral que comporta un reforç dels cossos policials al carrer fins al 3 de novembre.

El desplegament actual s'ampliarà amb 400 mossos i mosses més a finals d'agost, la meitat dels 800 de la nova promoció dels Mossos, que ara estan rebent un curs de formació bàsica específica.

El pla s'ha dissenyat "per minimitzar incidents en l'àmbit de la nit i el lleure, mantenir la seguretat i la convivència en zones amb més concentració de persones i reforçar la prevenció en l'àmbit de l'amenaça terrorista".

En els pròxims mesos, la ciutadania i els turistes notaran cada cop més patrulles policials als carrers, sobretot a les zones amb més concentració de gent com punts turístics, platges i esdeveniments públics.

Tot i que la majoria de dades presentades han estat positives --o almenys el balanç global--, la inseguretat continua sent la principal preocupació de la ciutadania, i ho és des de fa 6 anys, segons el baròmetre municipal. En el conjunt de l'any passat, els delictes a Barcelona van pujar un 8,6% respecte del 2022.

 

ARXIVAT A:
Violència masclistaAjuntament de BarcelonaMossos d'EsquadraJudicialCopa Amèrica
Anar al contingut