La massificació turística, al punt de mira: la patronal espanyola també reclama posar-hi límits

L'aliança turística Exceltur admet que cal acabar amb el turisme descontrolat en un any en què l'arribada de visitants bat rècords a Catalunya i Espanya
Redacció
TEMA:
Turisme

Enmig del debat sobre la massificació turística, la patronal turística espanyola Exceltur reconeix, per primer cop, que cal començar a posar límits al turisme descontrolat

El mateix sector admet que cal apostar per un turisme de qualitat i no tant per la quantitat. Per això, l'aliança turística Exceltur demana un pacte d'estat per frenar l'arribada de visitants, que bat rècords aquest any a Catalunya i a Espanya.

El president de l'entitat, Gabriel Escarrer, ha fet aquest dimecres una crida a totes les administracions perquè impulsin la iniciativa i ha assenyalat que, quan uns anys enrere estaven "desesperats" per rebre turistes, no parlaven de "massificació" ni de "gentrificació".

"Després de dos anys de bonança, pensem que és el moment de posar ordre, de qüestionar-nos el creixement pel simple creixement. No va d'això."

Exceltur aposta per un futur turístic "més sostenible i empàtic" amb la ciutadania local i per plantejar propostes de més valor afegit, sobretot a les destinacions més saturades.

Tot plegat, creu que seria una bona fórmula per lluitar contra la turismofòbia, un fenomen que s'ha evidenciat aquests últims mesos amb protestes contra el turisme massiu a Palma, Màlaga o les illes Canàries o com la que està prevista aquest dissabte a Barcelona.

Barcelona és una de les grans destinacions turístiques a escala mundial (ACN)

No al turisme de masses i d'excessos

Per intentar reconduir la situació, la patronal proposa combatre qualsevol mena d'il·legalitat en el sector, com l'oferta de pisos sense llicència, els taxis pirates o festes en vaixells no autoritzades.

També es posiciona en contra del turisme de masses i d'excessos, que, assegura, "no aporta absolutament res des d'un punt de vista econòmic i social, i menys per a la ciutadania que hi ha de conviure".

"No és el turisme que volem", ha sentenciat Escarrer. En aquest capítol, la patronal també hi inclou els suposats viatges d'estudis, que critica que realment són "viatges de disbarats". 

En canvi, Exceltur critica la possible imposició de noves taxes turístiques perquè diu que tenen poc efecte dissuasiu a l'hora de reduir l'afluència de visitants i acaben sent, diu, una "simple penalització empresarial" que resta competitivitat al sector.

Rècord de turistes a Catalunya fins al maig

Entre els mesos de gener i maig han arribat una mica més de 7 milions de turistes a Catalunya i 33,2 milions a tot Espanya. Una xifra rècord per a aquest període, fins i tot abans de la pandèmia.

Catalunya ha rebut més de 2 milions de visitants estrangers només al maig --un volum equivalent a un mes d'agost-- i aquest estiu s'espera que hi arribin més turistes que mai.

El turisme assolirà xifres rècord aquest any a Catalunya (ACN)

Si bé cada cop n'arriben més i, fins i tot, es gasten més diners, s'hi estan menys temps. A Catalunya, la despesa diària mitjana per turista és de 246 euros, gairebé un 10% més que l'any passat, però la durada dels viatges no arriba a cinc dies, un 6% menys que fa un any.

Una tendència que es repeteix al conjunt d'Espanya. En aquest cas, la despesa és de poc més de 200 euros i, tot i que les estades són més llargues -una mica més de sis dies-, també s'han escurçat respecte de l'any passat.

 

ARXIVAT A:
Turisme
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut