Un grup de persones, la majoria amb mascareta, a la terrassa d'un bar de Cambrils aquest cap de setmana
Un grup de persones, la majoria amb mascareta, a la terrassa d'un bar de Cambrils aquest cap de setmana (ACN / Mar Rovira)

La mascareta serà obligatòria en espais tancats i al carrer quan no hi hagi prou distància

El govern espanyol i les comunitats autònomes acorden ampliar l'obligatorietat de l'ús de la mascareta per lluitar contra la propagació del coronavirus

Actualitzat

L'ús de mascareta no serà només obligatori al transport públic, com fins ara, sinó també en espais tancats i a la via pública quan no sigui possible garantir una distància de dos metres entre persones.

El govern espanyol i les comunitats autònomes ho han acordat aquest dilluns a la tarda en el marc del Consell Interterritorial de Salut com a mesura per evitar la propagació del coronavirus. En els propers dies, es publicarà una ordre ministerial que regularà l'ús de les mascaretes.

 

 

El cap de setmana, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ja va avançar que es regularia l'ús de les mascaretes per "reforçar l'obligatorietat" de portar-ne. D'aquesta manera, el Ministeri responia a la petició "unànime" dels governs autonòmics de "reforçar l'ús obligatori de mascaretes".

En el cas de la Generalitat, la setmana passada diversos membres del govern van apostar per fer obligatori l'ús de mascaretes a l'espai públic. La consellera de Salut, Alba Vergés, apuntava dijous passat que l'ús de mascareta suposa "un punt de protecció extra" en aquells casos en què la distància de seguretat "és complicada de mantenir".

 

Una venedora amb mascareta, aquest cap de setmana al mercat Landaben de Pamplona (EFE / Villar López)

 

Simón: "La millor mascareta són els dos metres de distància"

Enmig del debat sobre l'ús de mascaretes, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va assenyalar que, si portar mascareta esdevé obligatori al carrer, caldrà explicitar "molt bé" quines excepcions hi ha, en referència a aquelles persones que no poden utilitzar-les, com les que pateixen ansietat i també els infants, a qui fer-ne portar durant gaire estona "pot ser complicat".

Segons el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, "la millor mascareta són els dos metres de distància" entre persones.

 

 

Alguns detalls de la fase 2 seran decisió de les autonomies

En la reunió, Illa ha anunciat l'enviament de guants i mascaretes a totes les comunitats autònomes. A més, ha avançat que es donarà autonomia per als detalls d'algunes activitats dins la fase 2.

Concretament, les visites als centres de gent gran i els trams horaris per a persones dependents i més grans de 70 anys dependran dels governs autonòmics. El nombre màxim de persones autoritzades en actes culturals a l'aire lliure també serà decisió dels departaments de Salut Pública de les autonomies.

 

Una dona amb mascareta circula en bicicleta per Madrid (EFE / Chema Moya)

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus DesescaladaEstat d'alarma
Anar al contingut