La mascareta FFP2 és obligatòria per a alumnes i docents a Àustria
La mascareta FFP2 és obligatòria per a alumnes i docents a Àustria (Reuters/Leonhard Foeger)

La mascareta FFP2, la barrera contra l'òmicron que adopten cada cop més països europeus

Àustria la fa obligatòria en exteriors sense distància, Itàlia la fa portar en espais tancats d'oci i al transport públic, i alguns ajuntaments francesos en reparteixen entre els mestres i altres treballadors municipals

La mascareta FFP2 protegeix més contra el coronavirus que les convencionals: de fet, fent-la servir, cal cinc vegades més de temps estant en contacte amb una persona infectada per contagiar-nos que si portem una mascareta quirúrgica, segons una estimació orientativa feta als Estats Units.

Diversos països europeus n'estan promovent l'ús o fent-la obligatòria en algunes circumstàncies, davant l'elevat nombre de contagis provocats per la variant òmicron.

A Àustria, des d'aquest dissabte, la mascareta FFP2 és obligatòria a l'exterior sempre que no es pugui mantenir la distància social de dos metres, com per exemple en carrers amb molta gent o fent cua.

Als centres educatius, les mascaretes FFP2 són obligatòries per a alumnes i docents tant a les aules com als passadissos.


A Itàlia s'han de portar a l'oci i al transport públic

Les mascaretes FFP2 són obligatòries als teatres, cinemes, estadis esportius i a tots els transports públics d'Itàlia. El país reforça les mesures contra la pandèmia i demanarà un certificat de vacunació a partir del mes de març per entrar a restaurants, hotels i gimnasos, així com al transport. Un test negatiu ja no serà suficient.

A les aules de secundària, quan es detecti un cas positiu, els estudiants hauran de continuar anant a classe portant FFP2 i un resultat negatiu al test. Si hi ha dos casos, els vacunats amb dues dosis podran continuar anant a classe amb l'FFP2. A partir de tres casos, tots els alumnes passaran a les classes online.

A la primària, si hi ha un positiu, la resta d'estudiants aniran a classe després de passar dos testos. Si hi ha dos casos o més, es deixaran de fer classes presencials.


A França entren en el debat presidencial

Les declaracions d'Emmanuel Macron en què deia que volia "fotre" els no vacunats van sacsejar fa uns dies la política francesa, a tres mesos de les presidencials. Ara, la gestió de la pandèmia continua marcant la campanya electoral.

La plataforma d'esquerres França Insubmisa i el Partit Comunista han dit que distribuiran mascaretes FFP2 -més cares que les quirúrgiques- a les reunions dels seus candidats. També volen que s'augmenti el sostre de despeses de campanya per fer front al cost de mesures com aquesta. Així mateix, han demanat que hi hagi mascaretes d'aquest tipus i gel hidroalcohòlic a l'entrada dels col·legis electorals.

Mentrestant, alguns ajuntaments ja han distribuït mascaretes FFP2 a professors abans de la represa de les classes i també a altres treballadors municipals. Marsella va anunciar que en repartirà 100.000 a mestres, bombers i policies.

Llemotges en vol repartir 12.600 durant el gener als mestres i en donarà també a tot el personal municipal en contacte amb el públic.

També Illkirch-Graffenstaden, a l'àrea metropolitana d'Estrasburg, en repartirà 10.000 cada mes, amb la idea de prevenir que s'hagin de confinar classes.


Les mascaretes FFP2 allarguen el temps necessari per al contagi

Si una persona infectada no porta mascareta i la que està amb ella tampoc, amb menys de 15 minuts n'hi pot haver prou perquè hi hagi contagi, segons una estimació de la Conferència Americana d'Higienistes Industrials Governamentals, una organització sense ànim de lucre, basada en dades dels CDC.

El temps de contagi augmenta una mica si la persona infectada o l'altra porten mascareta de roba o quirúrgica, i encara més si totes dues en porten. Però només si totes dues porten una FFP2 i la duen ben ajustada a la cara, es pot allargar unes hores.

Amb tot, es tracta d'aproximacions, que també depenen de factors ambientals i de la concentració del virus. En qualsevol cas, perquè les mascaretes facin un bon efecte, han de ser de la mida adequada per a l'usuari i s'han de portar ben posades.

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus
Anar al contingut