La Manlleuenca i el Terri, les primeres cigonyes que fan niu a Osona després de 100 anys

Un projecte a Manlleu s'ha proposat recuperar aquest ocell després que desaparegués de la demarcació de Barcelona fa més de 100 anys

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Cori Calero

Periodista de Societat de TV3 especialitzada en medi ambient i crisi climàtica

@CoriCalero
Actualitzat

Milers i milers de cigonyes sobrevolen imponents el cel de Manlleu dos cops l'any, en el seu viatge migratori entre l'Àfrica i el centre d'Europa. Se'n calculen unes 10.000, així que la imatge és corprenedora.

Només estan de pas, excepte una que ha triat un edifici amb una torre elevada per nidificar. La cigonya fa dies que espera pacient la seva parella. Aquesta espècie s'acostuma a aparellar per a tota la vida.


La primera cigonya instal·lada a Manlleu

Si no ho aconsegueix, perdria tota la temporada de cria. Però si tingués èxit, seria la primera parella de cigonyes reproductora a tota la demarcació de Barcelona en els últims 100 anys.

Perquè un projecte del Grup de Naturalistes d'Osona s'ha proposat que l'ocell torni a viure a Manlleu, en un projecte que se centra a col·locar-los nius en llocs estratègics per atreure-les.

"Fan milers de quilòmetres i algunes paren aquí a descansar per seguir després la seva migració. El que intentem és aprofitar-ho i fer-los uns nius que els agradin tant que siguin un reclam per a elles".

Els nius estan fets de ferro i branques (3Cat)


Recuperar una espècie que es va extingir a la zona fa un segle

Qui ho explica és l'artífex del projecte, Carles Martorell, amb qui hem pujat a més de vint metres d'altura, gràcies a una grua, on s'ha de col·locar el niu. L'edifici és propietat de l'Ajuntament de Manlleu, que col·labora amb ells.

El regidor de Medi Ambient, Andrés Garcia Rodenas, és també biòleg, així que coneix molt bé la història de la cigonya a la ciutat.

"Les cigonyes es van reproduir a Manlleu fins a principis de 1900. Els registres diuen que la darrera parella va fer el niu a l'ermita de St. Jaume de Vilamontà."

Que la cigonya tornés a Manlleu, a més, significaria una millora per a la biodiversitat de la zona i també un aliat per a l'agricultura.

"En un context de crisi climàtica vam pensar que seria molt bo per a la ciutat que la cigonya tornés a Manlleu", diu l'Andrés.

"Hauria de tornar aquí perquè aquesta és terra de conreus, i la cigonya, que s'alimenta de talps, talpons, ratolins i insectes, ajuda a controlar plagues, per exemple", diu Carles Martorell.

"A més, que torni és un acte de justícia cap a ella i de responsabilitat ambiental."

Quines possibilitats d'èxit té el projecte? Doncs segons en Carles moltíssimes. "Sobretot per l'hàbitat: estem al tram mitjà del Ter, amb vuit quilòmetres de riu relativament ben conservat, amb bons boscos de ribera i zones agrícoles de farratges."

I també ramaderia extensiva. "Quan pasturen els ramats, i trepitgen el terra, les cigonyes els acostumen a seguir per anar-se menjant els insectes que queden al descobert".

De fet, el projecte segueix el mateix model que es va iniciar ara fa 30 anys al Castell de Peralada, a l'Alt Empordà, on ja hi ha una colònia de desenes de parelles reproductores instal·lades.

Però no tot són facilitats: Osona és la segona comarca de Catalunya on més cigonyes electrocutades moren durant la migració. Així que corregir-ho també forma part del projecte. "Estem treballant en això, malgrat que de vegades les companyies són massa lentes corregint els suports perquè no s'hi electrocutin", diu en Carles.

Una part important del projecte és de sensibilització ambiental. Així que en la construcció dels nius hi han implicat l'escola Casals Gràcia de Manlleu. Han recollit branques del bosc de ribera per farcir una estructura construïda per un ferrer. I, de moment, la fita que els nens coneguin l'espècie i se l'estimin l'han aconseguit amb escreix.

"Ens agradaria que tornés la cigonya", diu en Jordi Morera, un dels alumnes de l'escola. "Aniria bé que tornés per controlar plagues" afegeix la Nora Issassa.

En el projecte hi col·laboren els nens d'una escola de Manlleu (3Cat)


Comença la història de la Manlleuenca i en Terri

I fins i tot han batejat la primera cigonya que va arribar fa uns dies i es va instal·lar a Manlleu per esperar la seva mitja taronja.

"La femella es diu Manlleuenca, i el mascle Terri, pel riu Ter", ens diu l'Aniol Freixa.

I és que, mentre es col·locaven la resta de nius, va aparèixer la parella que tant esperava la primera cigonya establerta a Manlleu, la pionera. Així que podem veure l'espectacle gairebé coreogràfic que fan quan es comuniquen, fent picar el bec mentre tiren el coll enrere.

Si tot va bé, a finals de primavera la Manlleuenca i en Terri tindran els seus polls i seran la primera parella, de moltes més, criant a la demarcació de Barcelona.

cigonya
La cigonya Manlleuenca en ple vol (3Cat)

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut