La manca de socorristes fa que la Generalitat els permeti treballar sense el títol

La Generalitat permet treballar a socorristes sense títol per falta d'efectius

La Generalitat aprova una moratòria de tres mesos i no sancionarà les empreses que contractin socorristes que no compleixin els requisits que estableix la llei

Actualitzat

Va passar l'any passat i, un any després, la situació s'ha repetit. La temporada de platges ja ha arribat i la falta de socorristes torna a ser un maldecap per a les empreses de salvament i els ajuntaments. La formació que per llei es demana als socorristes és molt estricta i no es troben professionals disponibles.

Per suavitzar la situació, la Generalitat ha aprovat una moratòria del règim sancionador de la llei que regula el sector del socorrisme. En altres paraules, fins al 30 de setembre no sancionarà les empreses ni els professionals que no compleixin els requisits, tot i que sí que se'ls exigirà responsabilitat en cas d'incidents.

 

Un socorrista de Creu Roja a la platja de l'Arrabassada de Tarragona

 

Plena ocupació

La feina està assegurada perquè falten socorristes. A Cunit, per exemple, l'Ajuntament en necessita 17 i només tenen 10 candidats. Des del 2015, per ser socorrista cal un certificat de professionalitat o un cicle formatiu de grau mitjà i estar inscrit al Registre Oficial de Professionals de l'Esport. Nacho Garcia va decidir estudiar per ser socorrista per les bones perspectives d'ocupació:
 

"Sempre m'ha agradat el món de l'esport i era un grau d'un any, una bona alternativa, una sortida fàcil i una feina d'estiu que com que no té gaire demanda per parts dels socorristes està ben remunerat i hi ha feina assegurada."

 

La falta de socorristes converteix aquesta feina en una opció ben remunerada, tot i ser temporal

 

Vicente Luna, cap de Protecció Civil, considera que la titulació exigida és excessiva:
 

"S'està exigint una titulació bastant exigent perquè és una feina temporal. En el millor dels casos és una feina que dura tres mesos però hi ha zones on només es treballa juliol i agost. Treure't un grau mitjà, que són mil i escaig hores d'estudi, a banda del cost que té, per treballar tres mesos a la gent li costa fer-ho."

 

Una solució provisional

Les places vacants de Cunit les cobriran amb vigilants de platja. Faran les mateixes tasques que els socorristes excepte el rescat a l'aigua. Albert Calabuig, president de l'Associació d'Empreses Catalanes de Salvament Aquàtic, assegura que falten socorristes arreu de Catalunya en platges i piscines i demanen que el sector del socorrisme es reguli d'una altra manera:
 

"Ara el problema és que no hi ha gent i hi haurà llocs on no hi haurà suficients socorristes per cobrir tot el lloc. Creiem que és un pegat posar un vigilant que passa per allí. Això no ha de funcionar així, però no hi ha un altre remei."

 

Albert Calabuig, president de l'Associació d'Empreses Catalanes de Salvament Aquàtic


Tot i que es tracta d'una solució provisional a la falta de professionals, el Consell Català de l'Esport explica que l'objectiu d'aquesta normativa era garantir la seguretat de les persones usuàries de les platges i també que els socorristes tinguessin un marc laboral millor, així com una formació adequada. S'obren, a partir del setembre, a parlar amb tot el sector per mirar de trobar una solució definitiva.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut