La llengua blava "s'ha escampat de mala manera": vacunaran en granges de 30 comarques

Les primeres 200.000 dosis de la vacuna ja s'estan administrant, mentre el sector està preocupat per si es tanquen les exportacions

RedaccióActualitzat

Un lot de 200.000 dosis de vacunes per combatre la llengua blava va arribar dilluns a Catalunya i des d'aquest dimarts ja s'estan vacunant ovelles. La vacunació ha començat per les zones on hi ha focus confirmats i s'anirà estenent a les comarques considerades zona restringida. En total, 30 de les 43 comarques catalanes formen part d'aquest perímetre de protecció. 

Un total de 30 de les 43 comarques catalanes formen part de la zona de protecció (Departament d'Acció Climàtica)

Què vol dir zona de protecció? D'una banda, que es prioritza la vacunació del bestiar --primer ovelles, després vaques-- d'aquestes trenta comarques. El protocol estableix que cal vacunar tots els animals en un radi de 100 quilòmetres i fer un perímetre de seguretat de 20 quilòmetres de la granja afectada. Pel que fa al moviment del animals, la zona restringida arriba fins a 150 quilòmetres, dins dels quals poden moure el bestiar sense restriccions. Ara bé, cal desinfectar tant els animals com els camions i fer una declaració jurada. També es poden portar a l'escorxador.

El problema pot estar en les exportacions, ja que la decisió de prohibir o no l'entrada de bestiar d'una zona restringida depèn dels països on hagin de viatjar els animals.


La malaltia s'estén ràpidament

Vint-i-quatre hores després de parlar d'una vintena de granges amb casos confirmats, la directora general d'Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, ha reconegut que sospiten de contagis en 30 explotacions més

Són els detalls que ha donat aquest dimecres el Departament d'Acció Climàtica sobre la campanya de vacunació al bestiar contra la malaltia de la llengua blava, que arrenca amb les 200.000 dosis que ja han arribat. 

En total, es preveu administrar dos milions de vacunes fins a final d'any. D'entrada, el departament prioritza les ovelles --molt més vulnerables davant d'aquesta patologia-- però també es vacunaran els bovins.

"Amb aquestes 200.000 dosis podem arribar pràcticament a totes les zones restringides que hi ha ara a Catalunya. I d'aquí dues setmanes arribarà una altra tongada de 600.000, que dedicarem a vacunar el boví d'aquesta zona prioritària." 

Guillaumes ha assegurat que d'aquí 15 dies ha d'arribar un lot de 600.000 unitats més de la vacuna. El cost dels vials i l'aplicació en el bestiar l'assumeix la Generalitat.
 

El sector, preocupat per les exportacions

Feia quinze anys que no es detectava cap cas de llengua blava a Catalunya, però ara, diuen els ramaders, la malaltia avança ràpidament. Una realitat que ha deixat de banda les reserves que alguns professionals tenien pel que fa a la vacunació. Ho ha explicat aquest dimecres Abel Peraire, ramader de Prats del Lluçanès. 

"En tres setmanes s'ha escampat de mala manera i suposa un gran risc per a tota la cabanya ovina de Catalunya. Amb la bovina i cabruna no representa tant de risc, perquè són molt més asimptomàtiques, però a les ovelles les ataca molt fort."

Una de les preocupacions és que la sequera ja ha fet reduir el cens oví a Catalunya, que en aquests moments és de 285.000 ovelles. Ara, els ramaders temen una "disminució dràstica del cens", ja que les conseqüències de la llengua blava per a les ovelles poden ser letals. 

Abel Peraire tem una reducció dràstica del cens oví de Catalunya (3Cat)

Unió de Pagesos creu que la malaltia s'estendrà per tot Catalunya i que l'arribada de vacunes "és lenta". Els preocupa les conseqüències que això tingui en el mercat davant d'un eventual tancament de fronteres.

Per la seva banda, la JARC reclama una vacunació tan ràpida com sigui possible a tota la cabanya ovina i bovina. La possibilitat que es tanquin les exportacions també els genera molta preocupació. 

La previsió d'arribada de vials cobrirà totes les ovelles, que només necessiten una dosi. Per a les vaques, un total de 558.000 caps a tot Catalunya, calen dues punxades.

 

ARXIVAT A:
SalutRamaderia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut