Ramat d'ovelles a Castellfollit del Boix (ACN)
Ramat d'ovelles a Castellfollit del Boix (ACN)

La llengua blava s'estén a l'oest de Catalunya i arriba per primer cop al Pallars Sobirà

La malaltia infecciosa, que no s'encomana als humans, ja afecta explotacions ramaderes de 16 comarques catalanes

Com una taca d'oli, la llengua blava es va estenent pel territori, des del nord-est de Catalunya cap a la resta del país. Els últims dies s'ha confirmat la seva arribada en tres municipis del nord del Solsonès, i en dos municipis del Pallars Sobirà. Es tracta dels primers casos registrats en aquesta comarca del Pirineu.

El Separtament d'Agricultura ha assegurat que la llengua blava ha arribat a tres explotacions ramaderes del Solsonès, als municipis d'Odèn, Navès i la Coma i la Pedra. També ha afectat per primera vegada dos ramats pallaresos, als municipis d'Esterri de Cardós i Baix Pallars.

Ara doncs, la infecció ja és present en 16 comarques, totes de la meitat nord del país.

La malaltia també ha arribat a Andorra. De fet, el Principat calcula que el 20% de la seva cabana ovina i bovina està infectada per aquesta malaltia.
 

La llengua blava, una malaltia que no afecta els humans

La llengua blava és una malaltia infecciosa que no es contagia, sinó que es propaga per la picada d'un mosquit. Afecta sobretot el bestiar boví i oví, en diversos graus. Els pitjors poden provocar avortaments o fins i tot la mort dels animals.

La patologia no afecta els humans i les autoritats sanitàries recorden que el consum de llet i carn és totalment segur.

Els ramats dels territoris en risc s'estan sotmetent a vacunació, per tal de minimitzar els efectes de la malaltia sobre el bestiar i les explotacions.
 

 

ARXIVAT A:
AgriculturaLlengua blava
Anar al contingut