La legalització de la marihuana avança als Estats Units: així funciona un mercat creixent

Maryland s'ha convertit en l'estat número 21 dels EUA a legalitzar-ne totalment l'ús per a majors de 21 anys

Actualitzat

"És fantàstic, però no en vull parlar per la tele". Aquesta és la frase del dia a les portes del dispensari d'Elkridge, entre Washington DC i Baltimore, però ja dins l'estat de Maryland. Des de l'1 de juliol, tots els majors de 21 anys hi poden comprar legalment marihuana.

El dispensari té l'aspecte, i gairebé diria que l'atmosfera, d'una botiga de telèfons mòbils "guai", i l'estona que ens hi estem el degoteig és continu i divers.

La càmera els tira enrere, però sense càmera s'expliquen: un home de Florida ens diu que al seu estat només en venen per a ús terapèutic, i aprofita que és a Maryland per feina per comprar-ne.

Un altre no vol sortir a la tele amb el nom de la companyia elèctrica per a la qual treballa a la samarreta, però no té problemes per informar-nos que els preus al dispensari són cars. "El mercat negre no desapareix mai del tot encara que es legalitzi", explica, però també admet que la qualitat és més alta. "Al final tens el que pagues".

"Aquesta que em compraré al carrer la trobo a meitat de preu."

Una noia que treballa en un centre mèdic diu que ja era hora, que ja està bé que tanta gent arrossegui antecedents penals que els marcaran tota la vida per haver tingut en algun moment algun gram de marihuana.

Una parella que tampoc vol sortir a la tele es despatxa amb un "el govern fent diners" quan els preguntem què els sembla la nova situació. "Si l'alcohol es ven legalment, per què la marihuana no?" es pregunta mentre fa cua un senyor de barba blanca.


Com van les vendes?

"La primera setmana hem vist multiplicar els números per 4", ens explica en Joshua Kudisch, director comercial de Verano, l'empresa que gestiona aquest punt de venda i que en té a diversos estats on la llei permet el comerç de marihuana.

Els productors de Maryland fins i tot tenen una màquina que ja treu els porros fets
Els productors de Maryland fins i tot tenen una màquina que ja treu els porros fets (CCMA)

Kudisch defensa amb passió i màrqueting les bondats de la regularització: "Els nostres productes es poden traçar, tothom sap el que s'està prenent, busquem educar en la cultura de la marihuana i representem una oportunitat de feina i progrés per moltíssima gent".

A Maryland s'hi van instal·lar fa 5 anys, arran de l'aprovació de l'ús terapèutic, i des d'aleshores que esperen aquest moment "Ho tenim comprovat, quan s'afegeix l'ús recreatiu al terapèutic, els números es disparen".

"Potser per cada pacient entren 3 usuaris que la compren per lleure."

"Passem de només servir a pacients mèdics a servir tothom, i la proporció s'inverteix. I potser per provar si els funciona com a teràpia, després es converteixen en pacients", diu Kusisch. Aquest és un circuit que cal explicar. 


Ús terapèutic vs. ús recreatiu

Al principi els estats van regular la venda de marihuana amb finalitats terapèutiques. Cal tenir un carnet que t'acrediti com a pacient, i per obtenir-lo un metge ha de certificar que l'ús de la marihuana pot ser útil per al teu mal.

Cada estat és un món legislatiu propi, i mentre que hi ha estats on les indicacions són molt concretes (càncer, esclerosi, sida...) n'hi ha d'altres --és el cas de Maryland-- on es deixa a criteri del metge, i el ventall s'amplia.

L'Alec, que surt del dispensari carregat i content, ho té clar: "Ha estat molt fàcil i ràpid. Però miraré igualment de treure'm el carnet de pacient. No fas cues, tens prioritat, et fan descompte, no et carreguen el 9% d'impostos..."

Però és fàcil que et donin aquest carnet?, preguntem. "Sí, si li dius al metge que tens angoixa, que avui tots en tenim, el pots aconseguir. I a més ara és bastant més barat".

"Són uns 50 dòlars per registrar-te i pots comprar productes amb més quantitat de THC (el component psicoactiu de la marihuana)."

Tot el que diu l'Alec respon a la realitat. Els qui entren amb targeta mèdica, que s'ha de renovar cada any, no entren amb una recepta concreta, sinó que poden decidir, amb límits de quantitat, quin producte els convé més. També poden cultivar legalment a casa més plantes: 4 si tens targeta mèdica, 2 si no en tens.

Un magatzem amb cultius de plantes de marihuana a Maryland
Només 12 dels 50 estats nord-americans mantenen una prohibició total de la marihuana (Reuters/Jill Jasuta)

Els dispensaris tenen programes especials per ajudar els qui entren com a consumidors recreatius a convertir-se en pacients. Uns pacients que acostumen a ser els clients més fidels.

Uns i altres fan cues diferents dins el dispensari, però aquesta línia que els separa es fa borrosa a fora. La FDA (l'equivalent a l'agència del medicament nord-americana) no ha validat la marihuana per a ús mèdic, i només té aprovats tres productes concrets que contenen algun component derivat de la marihuana. Als catàlegs dels dispensaris n'hi ha centenars: per fumar, per menjar o per vapejar. Això sí, tot amb etiquetes estrictes sobre la seva composició. 


La llei de Maryland 

Maryland és l'estat número 21, a part de Washington DC, en aprovar l'ús recreatiu de la marihuana. Des del 2013 ja era legal per a ús terapèutic, com també en un total de 37 estats més. Ara mateix, només a 12 dels 50 estats hi ha una prohibició total.

Els ciutadans de Maryland ho van aprovar a les urnes de manera majoritària a les passades eleccions de mig mandat i en poc més de 6 mesos ha entrat en vigor.

Què diu la nova llei? Bàsicament, que tots els majors de 21 anys poden adquirir marihuana de manera legal --hi ha límits en quantitats i concentracions--, que no es pot fumar en públic i no es pot transportar fora de les fronteres de l'estat.

La llei també va acompanyada de mesures per pal·liar els estralls d'una "guerra contra la droga" que durant anys ha penalitzat la comunitat negra amb penes de presó i antecedents penals desproporcionats: el 30% del que es recapti amb els impostos que graven la marihuana es dedicarà a projectes en zones castigades per la droga, es facilita l'accés als convictes per causes relacionades amb el cànnabis que no comportin delictes de violència o es faciliten les condicions perquè els ciutadans més afectats per l'època de la criminalització puguin obrir ara un negoci en aquesta indústria legal.   


Una droga popular 

La popularitat de la marihuana als Estats Units s'explica de pressa amb números: es calcula que els nord-americans van comprar cànnabis legalment per valor de 30.000 milions de dòlars l'any passat, això ja gairebé atrapa el que es gasten en cerveses i supera el que es gasten en xocolata.

Un magatzem ple de plantes de marihuana assecant-se a Cambridge, a Maryland
Un magatzem ple de plantes de marihuana assecant-se a Cambridge, a Maryland (Reuters/Jill Jasuta)

Les projeccions pels pròxims anys, amb la legalització guanyant terreny, situa aquest negoci en creixement exponencial. Les enquestes pregunten des de fa molts anys sobre la legalització de la marihuana, i el percentatge a favor no ha parat de pujar fins a arribar a aquests més de dos terços de nord-americans que actualment creuen que hauria de ser del tot legal.

Malgrat aquesta onada de legalitzacions a escala estatal, posseir i consumir marihuana continua sent un delicte en l'àmbit federal. L'administració Biden va condonar les condemnes per delictes federals lleus relacionats amb la marihuana abans de les últimes eleccions, però una llei per despenalitzar totalment aquesta droga no ha superat mai encara una votació al Congrés dels Estats Units. I no són pocs els que assenyalen la contradicció legal i quotidiana amb què el país viu la seva relació amb la marihuana. 

A l'agenda del 2024 ja hi hem apuntat tornar a Maryland i mirar d'explicar què hi ha passat. Buscarem entre l'apocalipsi que pronostiquen els més crítics i el paradís sense efectes secundaris que pregona la indústria de la marihuana.

ARXIVAT A:
Estats UnitsDroguesMarihuana
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut