Jordi Cuixart el 13 de febrer, el primer dia que va sortir de la presó (ACN / Norma Vidal)
Jordi Cuixart el 13 de febrer, el primer dia que va sortir de la presó (ACN / Norma Vidal)

La jutge no fa cas a la Fiscalia i avala que Cuixart surti de la presó a treballar

La magistrada assegura que Cuixart compleix tots els requisits perquè se li apliqui l'article 100.2 del reglament penitenciari

Actualitzat

La jutge de vigilància penitenciària ha validat el permís que la presó de Lledoners va concedir a Jordi Cuixart per sortir a treballar amb una dura crítica contra la Fiscalia, que s'hi va oposar.

La magistrada recorda que Cuixart compleix tots els requisits perquè se li apliqui l'article 100.2 del reglament penitenciari: baix risc de reincidència, bon comportament a presó i participació en els programes de tractament.

La jutgessa considera que el fiscal està demanant que Cuixart canviï d'ideologia política i adverteix que això atempta contra la Constitució i els drets fonamentals.

La jutge defensa que l'expressió de Cuixart "Ho tornaria a fer", que fa patir la Fiscalia, no implica cap risc de reiteració delictiva, sinó la seva legítima voluntat de continuar defensant el dret a decidir per la via pacífica.

I la jutge també retreu al fiscal que la llei no obliga els condemnats a penedir-se per tenir permisos.

La jutge sí que ha demanat rebre informes setmanals de Lledoners sobre Cuixart per mantenir-li les sortides laborals.

La Fiscalia va demanar que Jordi Cuixart no pogués sortir de la presó. En un recurs al jutge de vigilància penitenciària, demanava que es revoqués l'article 100.2 de la Llei Penitenciària que permet a Cuixart anar a treballar i fer voluntariat.

El fiscal criticava la decisió de la junta de tractament de Lledoners, de qui assegurava que feia una valoració equivocada. A més, plantejava que hauria de ser el Tribunal Suprem i no pas l'Audiència de Barcelona qui hauria de tenir l'última paraula.

Altres arguments de la Fiscalia per oposar-se a les sortides de Cuixart de la presó eren l'alta pena imposada, 9 de presó per un delicte de sedició, i la falta d'un programa de tractament específic que -segons detallava el fiscal- hauria d'estar "relacionat amb el respecte a la llei".

Com ja va fer en el cas del permís de 72 hores que la junta de tractament de Lledoners va concedir a Cuixart, la Fiscalia insistia que el president d'Òmnium "no assumeix el caràcter delictiu dels fets que van ser objecte de condemna".

La jutge, però, va tombar aquest recurs argumentant que el temps a la presó no té per objectiu canviar la ideologia de ningú.

El president d'Òmnium Cultural condemnat per sedició al judici del procés al Tribunal Suprem, Jordi Cuixart, va sortir de la presó per primera vegada per anar a treballar a la seva empresa, Aranow, dedicada a la fabricació de màquines d'envasar, el dia 13 de febrer.

ARXIVAT A:
Jordi Cuixart
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut