Treballadors descansant, durant les obres de reforma de Via Laietana
L'última fase de les obres de reforma de la Via Laietana va començar el setembre passat (ACN/Jordi Bataller)

La justícia tomba la reforma d'un tram de la Via Laietana de Barcelona

No ordena desfer les obres, ja acabades, malgrat que no es van aprovar per la via adequada segons la sentència, que el consistori ha anunciat que recorrerà

RedaccióActualitzat

La justícia ha tombat el projecte de remodelació d'un tram de la Via Laietana a Barcelona, però no n'atura els treballs actuals ni ordena desfer les obres ja fetes. La sentència afecta el primer tram, ja reformat, entre la plaça Urquinaona i l'avinguda de la Catedral, fins als carrers Joaquim Pou i Jonqueres.

Segons una sentència que ha avançat La Vanguardia, el jutge considera que la reforma d'aquesta via, que encara està en marxa en altres trams, s'hauria d'haver tramitat amb una modificació del Pla General Metropolità --PGM-- perquè es tracta d'una artèria bàsica de la xarxa viària metropolitana i no només de la ciutat.

Les obres de remodelació les va aprovar la comissió d'ecologia, urbanisme, infraestructures i mobilitat del consistori el febrer del 2022, un òrgan "manifestament incompetent" per fer aquest tràmit, segons el jutge. La sentència revoca la decisió aprovada a la comissió d'urbanisme, però no demana aturar les obres actuals ni desfer els canvis fets fins ara. Tampoc estableix cap pagament de costes.

La sentència, que el consistori pensa recórrer, dona la raó a la Cambra de Concessionaris d'Infraestructures, Equipaments i Serveis Públics, que va denunciar l'Ajuntament en considerar que la tramitació del projecte urbanístic no havia seguit el procediment legal previst.

En concret, la justícia havia de determinar "si les obres impugnades s'aproven dins del marc de les competències que ostenta l'Ajuntament per millorar les condicions objectives de mobilitat, transversalitat, pavimentació, adequació de voreres, vegetació i millora i adequació de diversos serveis preexistents en el tram indicat" o, "per contra, es tracta d'una artèria principal de la ciutat i la seva alteració és una modificació del PGM, que no és competència de l'Ajuntament de Barcelona".

La sentència estima que el projecte de reurbanització "encobreix" una modificació del PGM i estima la demanda "en apreciar defectes de caràcter formal en la tramitació del projecte d'obra":

"Un cop vist que la Via Laietana té la funció vial d'accessibilitat metropolitana i no estrictament local o de barri, es veu que el projecte executiu de reurbanització --un projecte d'obra ordinària-- encobreix una modificació de les determinacions essencials que el PGM atribueix a la Via Laietana sense seguir el procediment legalment previst."

La sentència adverteix, a més, que el Programa Superilla "es desenvolupa fraccionadament mitjançant projectes d'obra ordinària per saltar-se el procediment de modificació puntual de PGM". La modificació del PGM implica que el projecte s'ha de consensuar amb la Generalitat i el teixit social.

Les obres de l'últim tram de la Via Laietana van començar el setembre passat i es preveu que s'acabin el juny del 2025.

Es preveu que la reforma d'aquesta via s'acabi el juny del 2025 (ACN/Jordi Bataller)


L'Ajuntament recorrerà contra la sentència: "No anirem enrere"

La tinenta d'alcaldia i regidora d'Urbanisme de Barcelona, Laia Bonet, ha anunciat aquest dimecres que pensen recórrer contra la sentència, que ara estan estudiant els serveis jurídics del consistori.

Bonet ha defensat el model de transformació de la Via Laietana o de Consell de Cent i ha assegurat que "han vingut per quedar-se" i, per tant, l'Ajuntament no pensa anar enrere. També ha assegurat que el consistori vol un urbanisme "basat en el diàleg i el consens" i ha criticat la judicialització d'aquests projectes:

"La judicialització d'aquest tema no és el camí i la millor demostració n'és aquesta sentència."

Bonet al·lega que fa dècades que s'han fet "pacificacions" sense modificar el pla urbanístic i que les últimes sentències contra els procediments de l'Ajuntament responen a "una lectura que no s'havia fet mai".

Obres al carrer Jonqueres dins del projecte de reforma de Via Laietana
Obres al carrer Jonqueres, dins del projecte de reforma de la Via Laietana (Google Street View)

La regidora insisteix que no canviaran res en el projecte implementat --com permetre una circulació més gran de vehicles en sentit ascendent-- i confia que se'ls doni la raó en l'apel·lació:

"Farem l'única cosa que podem fer, que és presentar un recurs amb tots els arguments i esperar la sentència en recurs d'apel·lació. Seguim amb les obres tal com estan previstes. La sentència afecta un tram de les obres que ja s'ha acabat i seguim amb el calendari de treballs a la resta de la Via Laietana."

 

El precedent de Consell de Cent

La sentència, feta pública aquest dimecres, recorda les tres resolucions que van tombar les obres de l'eix verd de Consell de Cent, que també es van tirar endavant sense modificar el PGM. Unes obres que es van aprovar per trams per "encobrir una actuació urbanística transformadora de la xarxa viària de l'Eixample", segons la justícia.

Remodelació de l'Eix Verd de Consell de Cent
Remodelació de l'Eix Verd de Consell de Cent (ACN/Laura Fíguls)

En el cas de l'Eixample, la sentència pel tram de Rocafort sí que ordenava revocar les obres i deixar el carrer com era abans de la remodelació. Una decisió que va obligar l'Ajuntament de Barcelona a obrir un període de negociació amb les entitats que van denunciar el projecte.

 

ARXIVAT A:
JudicialMobilitatAjuntament de Barcelona
Anar al contingut