Els tres eurodiputats a l'Eurocambra
Els tres eurodiputats a l'Eurocambra

La justícia europea retorna provisionalment la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí

El Tribunal General de la Unió Europea paralitza provisionalment la suspensió de la immunitat dels tres eurodiputats mentre estudia el seu recurs

RedaccióActualitzat

Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí tornen a tenir immunitat com a diputats del Parlament Europeu. El Tribunal General de la UE ha paralitzat provisionalment la suspensió de la immunitat. És una mesura cautelar de la justícia europea a l'espera que es resolgui el recurs dels tres eurodiputats de Junts.

 

A l'espera que l'Eurocambra presenti les seves observacions, el vicepresident del TGUE ha defensat que les al·legacions justifiquen que se'ls mantingui la immunitat fins que el tribunal es pronunciï de forma definitiva sobre les mesures cautelars. Segons el reglament del TGUE, es pot concedir de manera provisional les mesures cautelars encara que l'altra part no hagi aportat les seves al·legacions.

És la primera vegada que el Tribunal General de la UE paralitza cautelarment un suplicatori, segons la defensa dels eurodiputats.Josep Costa, advocat de Carles Puigdemont ho explicava al programa Més324 de TV3.

"Jo crec que el mèrit és d'Espanya perquè ha volgut fer una cosa que no es ta fa gaire, tampoc en coneixiem cap precedent que era que un estat membre volgués empresonar un eurodiputat sense judici durant el seu mandat, i com que no hi havia precendet el Tribunal havia destudiar-ho."

Puigdemont: "No ens rendim"

Carles Puigdemont ha reaccionat a la notícia a les xarxes socials amb una fotografia i només una etiqueta amb el text "No surrender" (No ens rendim):

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha celebrat la decisió de la justícia europea. En una piulada diu que "és una molt bona notícia per a l'independentisme i la democràcia". Pel vicepresident, Jordi Puigneró, "la injustícia espanyola cada dia és més a prop d'asseure's davant la justícia europea". I la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ho remata dient que "seguim sumant victòries allà on alguns deien que les perdríem".

 

El recurs i els arguments

En la petició de cautelars, Puigdemont, Comín i Ponsatí alertaven del "risc real i imminent" que els detinguin i empresonin, cosa que impediria "que puguin representar els ciutadans europeus durant la resta del mandat". En especial, advertien del risc de ser detinguts a França ara que l'Eurocambra reprèn les sessions plenàries a Estrasburg.

Tots tres van perdre la immunitat al març, quan el Parlament Europeu va votar a favor de concedir el suplicatori demanat pel Tribunal Suprem perquè puguin ser extradits a Espanya i jutjats per l'1-O.

ARXIVAT A:
Unió EuropeaCarles PuigdemontToni ComínClara Ponsatí
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut