La justícia europea obliga Apple a retornar més de 13.000 milions a Irlanda per avantatges fiscals

El TJUE també imposa a Google una sanció de 2.400 milions d'euros per abús de posició dominant

RedaccióActualitzat

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) obliga Apple a retornar 13.000 milions d'euros, més interessos, a Irlanda per haver-se beneficiat d'ajudes fiscals il·legals. El TJUE ha donat la raó a la Comissió Europea (CE) i ha resolt que Irlanda va concedir durant més d'una dècada a dues filials d'Apple ajudes fiscals il·legals, que ara haurà de retornar pels impostos que es va estalviar gràcies a aquest avantatge fiscal.

El cas es remunta al 2016, any en què la CE va concloure que Irlanda havia concedit un tracte favorable a la multinacional tecnològica que li va permetre pagar menys impostos que altres empreses obviant les regles europees de competència.

Revés judicial també a Google

Apple no és l'única tecnològica que ha perdut aquest dimarts un cas important contra la justícia europea. El TJUE ha confirmat aquest dimarts la multa a Google per abús de posició dominant.

El TJUE ha desestimat el recurs de cassació presentat per Google i la seva matriu, Alphabet, contra una sentència que confirmava la sanció de 2.424 milions d'euros imposada el 2017 per la Comissió Europea

El tribunal considera que la multa era correcta, ateses les característiques del mercat, i que "el comportament de Google era discriminatori i no corresponia a la competència basada en els mèrits". 


El litigi es remunta al 2017

La batalla judicial es remunta al 2017, quan la CE va multar la multinacional en concloure que donava preferència als resultats del seu motor propi de comparació de productes, Google Shopping, davant els motors de la competència.

Els resultats de la recerca del seu servei de comparació apareixien a la part superior i el gegant tecnològic els destacava amb una imatge i un text atractius, mentre que els productes de la competència apareixien a la part inferior en forma d'un enllaç blau. 

Google va recórrer la sanció a la justícia europea i, després que el Tribunal General de la UE donés la raó a la CE, Google va tornar a recórrer la sentència, que finalment ha estat confirmada.

Segons la sentència, el dret de la UE no prohibeix l'existència d'una posició dominant, sinó només la seva explotació abusiva --que és el que considera que ha fet Google-- i, en particular, els comportaments d'empreses en posició dominant que restringeixen la competència basada en els mèrits, de manera que puguin perjudicar altres empreses i els consumidors.

La CE va multar Google perquè donava preferència als resultats del seu propi motor de comparació de productes
La CE va multar Google perquè donava preferència als resultats del seu motor de comparació de productes (Reuters)

Google, al punt de mira

Aquesta és la tercera multa més grossa que s'ha posat mai per incomplir les normes del mercat a Europa. L'anterior sanció rècord imposada per la CE també va recaure en Google, el 2018, per un import de 4.343 milions d'euros, i igualment per vulnerar la competència, en obligar que Android, un sistema operatiu per a mòbils, portés incorporat el buscador Chrome i l'eina Google Search.

El 2019 Brussel·les va imposar una altra multa a Google, en aquest cas de 1.494 milions d'euros, per clàusules restrictives en el mercat de la publicitat en línia durant deu anys.

A l'agost ja va patir una derrota històrica als EUA amb una sentència que certificava que Google va violar la llei antimonopoli amb pràctiques d'abús de poder i les xifres ingents que paga a empreses com Apple per ser el buscador per defecte.

Aquest mateix dilluns, a més a més, ha arrencat a Virgínia un segon procediment per monopoli que podria canviar les regles del joc en el mercat de la publicitat digital. La denúncia al·lega que la multinacional ha participat en pràctiques anticompetitives sistemàtiques durant almenys 15 anys i l'acusa de manipular les regles de les subhastes d'anuncis per al seu benefici propi.
 

 

ARXIVAT A:
Google
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut