Recompte de vots en un col·legi electoral (EFE)

La Junta Electoral tomba la llista de la Falange a Barcelona per incomplir la Llei d'Igualtat

Les juntes electorals de Catalunya publiquen les candidatures definitives per al 28M i descarten també dues candidatures independents de Ripollet i de Santa Cristina d'Aro i la de Junts a Talarn
Xavi Rossinyol Actualitzat
TEMA:
Eleccions municipals 2023

La Junta Electoral de Zona de Barcelona ha tombat la candidatura de la Falange Espanyola de les JONS per incomplir la Llei d'igualtat, que obliga a tenir un mínim del 40% de dones i que estiguin repartides equitativament al llarg de tota la llista. Per a cada tram de 5 candidats, almenys 2 han de ser dones, segons la llei, i això no ho compleix la candidatura de la Falange a l'Ajuntament de Barcelona, segons la junta. 

L'autoritat electoral també ha detectat que la Falange repetia candidats a diverses ciutats. Tres membres de la llista de Barcelona anaven també a les llistes de Pamplona, Alcalá de Henares (Madrid) i Saragossa. A més, la junta electoral de Vitòria ha anul·lat també la llista de la Falange allà perquè un dels membres era el cap de llista de Barcelona, el pintor Benigno Tierno

La llista falangista superava el 40% de dones que exigeix la llei, però, a l'haver descartat diverses candidates que estaven repetides (més dones que homes), el percentatge femení ja queda per sota del mínim (un 39%).


"La desil·lusió és enorme" 

Les juntes electorals de Catalunya han publicat aquest dimarts als butlletins oficials de les províncies les llistes definitives per a les eleccions del 28M, un cop s'ha esmenat errors i s'han resolt les al·legacions presentades després de la publicació provisional, la setmana passada.

En total, les juntes electorals han tombat tres llistes més. Dues són agrupacions d'electors, que havien de recollir un nombre mínim de signatures i no ho han aconseguit. 

A Ripollet, la Junta Electoral de Zona va determinar que la candidatura Ripollet Net i Digne no es podia presentar, perquè no donava per bones les 586 signatures presentades. Només 192 anaven acompanyades d'una fotòcopia del DNI. "Ens van dir que no feia falta, i ara estem indignats, la desil·lusió és enorme", deia Carolina Ariza, membre de la llista, el dia de la publicació definitiva de les llistes. La candidatura va néixer d'una plataforma opositora al sistema de recollida d'escombraries porta a porta que s'ha posat en marxa a Ripollet. Però la candidatura va presentar un recurs als jutjats, i la justícia li ha donat la raó: finalment, el 10 de maig, el Butlletí Oficial de la Província va publicar les llistes de Ripollet, i hi va incloure Ripollet Net i Digne.  

Als municipis de fins a 10.000 habitants, com Santa Cristina d'Aro, la llei només exigeix 100 signatures a les agrupacions d'electors. Però la candidatura que van muntar els veïns de la urbanització Golf no hi va arribar, segons el reconeix el cap de llista, Gonzalo Serrano. En van aconseguir 132, però només en van poder validar 90, i van haver de desistir.

Llista incompleta a Talarn 

A Talarn (Pallars Jussà), Junts hi va presentar una llista amb la intenció de desbancar l'alcalde actual, Àlex Garcia (Som Talarn, ERC). El problema és que la llista estava incompleta. Talarn té 7 regidors, i Junts només tenia dos candidats: Aloma Vives i Eduard Vives. Al final, els Vives no han aconseguit els candidats que els faltaven, i la candidatura ja no apareix avui a la llista de les definitives. 


Junts es retira de Fonollosa després de presentar-s'hi

Tampoc no apareix la llista de Junts a Fonollosa (Bages), però, en aques cas, perquè el grup ha decidit retirar-se un cop la candidatura ja estava registrada. És exactament el mateix que va passar fa quatre anys: el 2019, Junts també va anunciar els candidats però, a última hora, hi va renunciar i va deixar sol Eloi Hernández (ERC), que és alhora alcalde i president del Consell Comarcal del Bages. 

Aquesta vegada, el grup ha emès un comunicat dient que havia rebut "fortes pressions" de persones que "no estaven d'acord" amb la candidatura. La llista de Junts a Fonollosa ha estat polèmica, perquè dos dels membres, Fina Escudé i Lluís Miquel Vázquez, anaven a les llistes de la xenòfoba Plataforma per Catalunya a Manresa el 2015. 

Amb aquestes dues candidatures caigudes, Junts en presentarà 726, i no pas 728, com va anunciar la setmana passada

 

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut