La investigació d'un crim masclista sense cadàver destapa 3 casos d'agressions sexuals a menors

La jutge ha acordat la presó provisional demanada per la Fiscalia per a l'home detingut per la Unitat Central de Persones Desaparegudes

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Fàtima Llambrich

Periodista de TV3. Crònica judicial i policial

@fatimallambrich
Actualitzat

La investigació criminal va arrencar el setembre de l'any passat quan els Mossos van sospitar que la denúncia per desaparició que havia presentat un veí de Torrelles de Foix, al Penedès, podia ser una coartada per encobrir un homicidi.

L'home va declarar que la dona amb qui convivia se n'havia anat després d'una baralla entre tots dos. La informació aportada i altres elements donaven peu que es pogués llegir, també, com un suïcidi. I dels suïcidis no se'n fa responsable, gairebé mai, ningú. 

Però aquest cas sí que tenia un rerefons criminal i se'n va fer càrrec la jutgessa d'instrucció 3 de Vilafranca; de la investigació, la Unitat Central de Persones Desaparegudes; avesats a treballar sense comptar amb empremtes dactilars, ni escenaris del crim, ni confessions. De fet, en iniciar les investigacions, sense l'indici que dona peu a la majoria d'instruccions per homicidi: el cos de la víctima. 

El cadàver no l'han trobat: la del Penedès és zona de grans extensions de terrenys deshabitats, pous i espais boscosos.

Destapen tres casos d'agressió sexual

L'home, de 77 anys, detingut aquesta setmana, és a la presó després d'haver passat pel jutjat i acollir-se al dret a no declarar, però a la presó no hi és només per l'homicidi masclista de la dona amb qui convivia i que havia decidit prendre decisions que els separarien definitivament.

La investigació també ha portat a la justícia unes pràctiques delictives que havien quedat, durant anys, amagades i impunes: tres agressions sexuals a menors d'edat que les víctimes --ara ja adultes-- atribueixen al mateix home.

Hi hauria un espai comú on les captava: les classes de dibuix particulars que els feia. Aquests delictes passaran a formar part d'una altra causa i no es descarta que puguin trobar més víctimes.

La minuciositat de les investigacions d'homicidi sense cadàver deixa temps de marge de llibertat als agressors i, tot i que cada vegada menys, una falsa esperança que sense el cos no hi haurà manera de detenir-los, ni de condemnar-los.

Els casos que investiguen en aquesta unitat especialitzada dels Mossos, o bé són per violència masclista o bé per venjances entre narcotraficants.

 

ARXIVAT A:
Violència masclistaAgressió sexual
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut