
La invasió del coipú avança cap a Barcelona: "La colonització de la conca del Besòs serà ràpida"
Se'n detecten dos exemplars per primera vegada a la conca de la Tordera, i al riu Congost, al Parc Natural del Montseny
El coipú és un rosegador amfibi similar a un castor. Es tracta d'una espècie invasora provinent d'Amèrica del Sud que fa uns anys que s'està expandint per tot Europa.
A Catalunya és present des de fa uns anys a diverses comarques de Girona, on s'han pres mesures per controlar-ne l'expansió, però, malgrat tot, continua avançant i ara ja se n'han vist dos exemplars per primera vegada a la conca de la Tordera i al riu Congost, al Parc Natural del Montseny.

Segons Joan Pino, coordinador de la xarxa de seguiment d'espècies invasores Exocat, "aquesta és una espècie molt prolífica, es reprodueix amb facilitat i es mou bastant". Utilitzen els cursos fluvials per desplaçar-se i, per tant, previsiblement acabarà arribant a Barcelona.
"La colonització de la conca del Besòs serà ràpida."
En el darrer any s'han fet gairebé 150 observacions de coipús a Catalunya, la majoria a les comarques gironines.

Un perill per a les espècies autòctones
Els coipús es van introduir a Europa per a la cria, per aprofitar-ne la pell, a partir de la segona meitat del segle XIX.
A Catalunya van entrar des de França per la Vall d'Aran i l'Empordà, però, mentre que a l'Alt Pirineu no van proliferar per les baixes temperatures, al nord-est de Catalunya, sí que hi van trobar les condicions climàtiques i d'accés a aliments que necessitaven per expandir-se. Però Pino explica l'impacte de l'espècie:
"Són un perill per a la flora i la fauna autòctones."
La tècnica de conservació del Parc Natural del Montseny Sonia Solorzano adverteix que l'arribada d'aquest rosegador "té afectacions sobretot en la biodiversitat". Competeix amb les espècies autòctones per recursos com el menjar o els caus, i té impacte tant en la vegetació com en els cultius perquè es menja les bases de les tiges i les arrels.
Solorzano alerta, a més, que "és una espècie de fora, que ocuparà un espai que ocuparien espècies que sí que són autòctones i que, a més, pot portar malalties que poden afectar altres espècies del parc".
El coipú està tenint un greu impacte a les zones humides d'arreu d'Europa, i la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura l'ha inclòs a la llista de les 100 espècies exòtiques més nocives de tot el món.
- ARXIVAT A:
- Medi ambientBiodiversitat