Imatge del gat descobert al turó de sorra de la pampa de Nazca (EFE / Ministeri Cultura Perú)
Imatge del gat descobert al turó de sorra de la pampa de Nazca (EFE / Ministeri Cultura Perú)

La intel·ligència artificial ajuda a desenterrar 300 nous geòglifs a Nazca

La investigació aporta llum sobre el propòsit d'aquestes obres, creades per una civilització preinca, de més de 2.000 anys d'història

RedaccióActualitzat

Un estudi accelerat per un sistema d'intel·ligència artificial ha identificat 303 nous geòglifs al desert de Nazca, al Perú. La troballa duplica el nombre de figures confirmades fins ara a la zona, i permet oferir una explicació sobre els motius d'aquestes creacions, de fa més de 2.000 anys. 

Els geòglifs són figures de grans dimensions gravades directament sobre el terreny --normalment vessants de turons o altiplans-- mitjançant l'ús de còdols. 

Entre els nous descobriments hi ha humanoides abstractes, caps decapitats, animals domèstics, peixos, ocells. "Es tracta d'una possible escena cerimonial i d'nteraccions entre humans i animals", expliquen els científics. 

La més sorprenent pels investigadors, però, ha estat una "balena assassina" de 22 metres de llarg, que sosté una cosa semblant a un ganivet. 

La balena que sosté el ganivet (EFE/ Institut Nazca de la Universitat de Yamagata)
Rèplica generada per la IA de la balena que sosté el ganivet (EFE/ Institut Nazca de la Universitat de Yamagata)

La IA hi veu més que l'ull humà

El descobriment ha estat possible per l'aliança entre la Universitat de Yamagata, al Japó, i la divisió d'Intel·ligència Artificial d'IBM. Amb les imatges obtingudes des d'avions o satèl·lits de tot el desert de Nazca, que l'ull humà hauria trigat dècades a detectar, van abocar les dades al sistema perquè trobés possibles figures artístiques. 

El programa va detectar unes 1.309 candidates, i amb aquesta selecció els investigadors es van traslladar sobre el terreny, entre la tardor del 2022 i el febrer del 2023. 

La investigació aporta llum sobre el propòsit d'aquestes estructures. Les diferencia en dos grans tipus de dibuixos: els de tipus lineal i els de tipus relleu. 

Així, els geòglifs gegants de tipus lineal representen, predominantment, animals salvatges. Estan distribuïts en una elaborada xarxa lineal i trapezoidal. 

Imatge del gat descobert al turó de sorra de la Pampa de Nasca (EFE / Ministeri Cultura Perú)
Imatge del gat descobert al turó de sorra de la pampa de Nazca (EFE / Ministeri Cultura Perú)

És probable que s'utilitzessin per a activitats rituals comunitàries, segons expliquen els autors de l'estudi a PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences).

En canvi, els petits geòglifs de tipus relleu representen motius relacionats amb els humans --inclosos humanoides i camèlids domesticats. Generalment, es troben a prou distància perquè siguin vistos des dels camins sinuosos del desert. 

Mentre els geòglifs figuratius de tipus lineal es van crear amb finalitats cerimonials, els de tipus relleu semblen més aviat "tanques publicitàries" per compartir informació sobre activitats humanes, principalment relacionades amb animals domèstics i caps decapitats.

Això no vol dir que excloguin altres explicacions que s'han atribuït a les figures, com calendaris, mapes astronòmics o fins i tot sistemes de captació d'aigua. 

Les condicions especials de Nazca

Les figures daten d'entre el 200 aC i el 500 dC i van ser creades per la civilització preinca nazca. Les figures eren el resultat de retirar les capes superiors dels còdols vermellosos, que a l'aixecar-los deixen al descobert una segona capa groguenca. Amb aquesta diferència de color es van crear els geòglifs. 

El desert de Nazca, amb una extensió d'uns 500 quilòmetres quadrats, té unes condicions climàtiques molt especials: gairebé no hi plou, l'aire calent bloqueja el vent i la terra seca ha impedit que s'hi desenvolupin activitats humanes.

Tot això ha permès que la sèrie de línies i figures, formades apilant i alineant còdols i palets, s'hagin conservat durant segles. 

Als anys trenta del segle passat, uns aviadors peruans van descobrir els primers geòglifs a Nazca. Al tombant del nou segle, se n'havien identificat més d'un centenar, com l'icònic colibrí, la granota o la balena. 

Des del 2004, amb imatges de satèl·lit, els arqueòlegs japonesos han trobat uns 300 geòglifs --gairebé tots de relleu. Gràcies a la intel·ligència artificial, se n'han descobert 303 d'una sola tacada.

ARXIVAT A:
PatrimoniArt
Anar al contingut